A Szent Víz megtalálásának csodáját jeleníti meg a hónap műtárgya

facebook megosztás

Még néhány napig megtekinthető az az ikon, ami Szent Atanáz és az Istenanya találkozását mutatja be a Thúry György Múzeumban. A hónap műtárgya az intézményben egy fatáblára festett kép, amely a Szent Víz megtalálásának csodáját jeleníti meg.

Az ikonok különlegessége, hogy azon túl, hogy dekorációs elemként szolgálnak, mindig van egy szent tartalmuk is, amit ábrázolnak – hangsúlyozta Gyanó Szilvia néprajzkutató. Az ikonok többsége templomokban kapott helyet, így a múzeumok gyűjteményében kevés található belőlük. A Thúry György Múzeumban látható képet Kerecsényi Edit muzeológus fedezte fel az egyik gyűjtőútja során, egy letenyei ház padlásán. A következő hónapban Halis Istvánhoz és családjához kötődő műtárgyat mutatnak be a kanizsai létesítményben.

A mögöttem látható hónap műtárgya Athoszi Szent Atanázt ábrázolja, amint az egyik nagy kolostor felé vezető úton találkozott az Isten szülővel, ő csodálatos módon vizet fakasztott neki a sziklából, és biztosította arról, hogy támogatja azt az elképzelését, hogy az Athosz-hegyen a remetéket jól megregulázza és egy nagy kolostor központot hozzon létre. Ez a kilencedik században történt, de az Athosz-hegyen korábban is voltak remeték, de szabályozatlanul. Athoszi Szent Atanáz volt az, aki őket összefogta és császári támogatással egy nagyon jól szervezett, keleti keresztény központot hozott létre az Athosz-hegyen, ami a mai napig is működik – mondta el Gyanó Szilvia, a Thúry György Múzeum néprajzos muzeológusa.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.