Az idei év kedvezőbb volt a fecskéknek

facebook megosztás

Megnőtt az itthon költő fecskék száma – nem csak Nagykanizsán és környékén, hanem egész Zala megyében. A Magyar Madártani Egyesülethez beérkezett adatok alapján pozitívnak mondhatók az idei esztendő eredményei.

A palini általános iskola ereszei alatt szép számban lehet látni fecskefészkeket, a madarak jelenlétet a közelben lévő lovardának tulajdonítják. A pedagógusok, az iskola vezetése kiemelt figyelmet fordít a fészkek megóvására, minden évben követik a vonulást a gyerekekkel közösen.

 – Több lakott fészkünk lett, mint tavaly. Tavaly 13 volt, most 16. Kétszer is költöttek idén, és meglehetősen nagy számú fecskét lehet látni most itt a környéken repülni. Ilyenkor a fészkeket nem használják már, de csoportosan lehet őket látni repülni. Ilyenkor az a céljuk, minél többet egyenek, felkészüljenek a vándorlásra – mondta el Horváthné Hegyi Erzsébet, a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskola pedagógusa.

A Magyar Madártani Egyesület Zala Megyei Helyi Csoportjának megfigyelései szerint, az idei év kedvezőbb volt, mint a tavalyi a fecskék szempontjából. Tavasszal volt egy sajnálatos periódus, amikor a hideg nem tett jót a költésnek, de az eredmény még így is pozitív.

– Több helyről érkezett jelzés, hogy több a fészek, több a költő állomány. Egy-két olyan esettől eltekintve, amikor a fiókák nem bírták a nagy melegben, azon kívül jónak mondható a szezon. Ha az égre felnézünk, még mindig láthatunk fecskéket, ez a hosszú ősz, a meleg kedvez a második költéseknek – nyilatkozta Darázsi Zsolt, a MME Zalai Csoport titkára.

Kisasszony ünnepe – szeptember 8-a – Fecskehajtó Kisasszony napja is egyben. A több évtizedes megfigyelésen alapuló hagyomány mára – a tapasztalatok szerint – megváltozott, a madarak majd csak 1-2 hét múlva indulnak el hosszú útjukra.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.