Virágos Nagykanizsa, és ami a siker mögött áll

facebook megosztás

A 30 ezer főnél népesebb települések kategóriáját nyerte meg városunk. A Magyar Turisztikai Ügynökséghez 2021-ben mintegy 320 pályázat érkezett. A közterületek gondozásáért, szépítéséért és ápolásárét felelős cégek minden munkatársa büszke az elért eredményre.

A Virágos Magyarország egy olyan környezetszépítő és környezetvédelmi verseny, amely hosszú évek óta arra sarkallja a falvakat, és városokat, hogy szebbé, élhetőbbé tegyék saját lakókörnyezetüket. A települések idén is népesség szerinti besorolás alapján voltak versenyben, Nagykanizsa a saját kategóriáját nyerte meg.

– A kapott díjra rendkívül büszkék vagyunk. Már csak azért is, mert Magyarországon jelenleg ez az egyetlen ilyen jellegű szakmai megmérettetés. A versenyre való felkészülés igazi csapatmunka volt. A város közterületeinek kezelői, gondozói és az önkormányzat munkatársai együtt dolgoztak azon, hogy a várost felkészítsék erre a versenyre – mondta el lapunknak Konrád-Németh Cecília, a VIA Kanizsa Zrt. városgondnoka.

Mint arra a szakember rávilágított: egészében kell nézni a tevékenységet. Nem csupán egy-egy tér, a város egész, komplett arculata volt versenyben, ezért hála és köszönet jár a lakosság azon részének is, amely nap mint nap hasonlóképpen gondozza a saját lakókörnyezetét.

– Esztétikussá, széppé varázsolják a közvetlen környéküket, ezen belül ki kell emelnem a társasházakban élőket. Ők mind hozzájárultak ahhoz, hogy Nagykanizsa megnyerhesse a versenyt. Továbbá, ami nagyon fontos: a város zöldterületeinek fenntartása, gondozása nem a verseny kedvéért zajlott olyan minőségben, mint ahogy látható volt, és látható most is. Ez egy folyamatos munka – hangsúlyozta a városgondnok.

A VIA Kanizsa Zrt. és a Netta-Pannonia Kft. dolgozói vállvetve dolgoznak azon, hogy a fű kaszálva legyen, a virágágyások ne legyenek gazosak, sőt, egy díjnyertes város képére lehessenek büszkék az itt élők.

– A lakosság köztudatában az él, hogy mi a füvet nyírjuk. Pedig ez egy sokkal komplexebb, összetettebb feladat. Ennek tökéletes megtestesülése a város virágos felületeinek folyamatos fenntartása, látható szépsége. Egy adott évben 32 ezer egy nyári virágot ültetünk. Őszi növényváltáskor ezt 17 ezer darab árvácskára és további 11 ezer tulipánhagymára cseréljük – mondta el Csendes Tamás, a Netta-Pannonia Kft. közterület gondozási vezetője.

A szakemberek tudják jól, hogy egy-egy kiemelt területnek mekkora jelentősége van, a város lakossága mellett a hozzánk látogatók tetszését ugyanúgy el kell nyerni. Kiváltképp, ha egy új intézményről van szó, mint például a Kanizsa Aréna. Napok vannak csak hátra az átadásig, az épület és a környezete is kezd egyre szebb, esztétikusabb lenni. Az új objektum parkosítását szintén a Netta-Pannonia Kft. végzi.

– Pályázat útján nyertük el a kivitelezést. Ennek jóvoltából 230 darab lombos fát ültetünk, több, mint 4000 darab cserjét, emellett évelő ágyakat alakítunk ki. Összesen 23 ezer négyzetméteren füvesítünk – árulta el Csendes Tamás.

A Netta-Pannonia Kft. valóban kihívásként tekintett erre a feladatra, hiszen építési törmelékkel beborított, egykori honvédelmi területen zajlanak a munkák. A maradandó parkosítás érdekében - több helyen saját komposztot felhasználva - talajcserét, tápoldatozást kellett végrehajtaniuk.

Vincze Adél

Fotó: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. október 15-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.