A betakarítási és a vetési munkálatokkal is szinte teljesen végeztek a mezőgazdászok Zala megyében

facebook megosztás

A betakarítási és a vetési munkálatokkal is szinte teljesen végeztek a mezőgazdászok Zala megyében. Mint azt Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke elmondta: a vizes földek miatt a kukorica aratása még néhány területen folyamatban van. Vetéseknél pedig az őszi búzával vannak a gazdálkodók elmaradva.

A kamarai statisztika alapján a napraforgót és a szóját teljes területén sikerült betakarítaniuk a gazdáknak, ugyanígy a burgonyát, ami Zala megyében mintegy 73 hektáron található. Az 577 hektárnyi cukorrépából 224-et gyűjtöttek be a földeken, és még a kukoricával sem végeztek.

– Az őszi vetéseknél úgy gondolom, hogy elég jól áll a megye, a káposzta, a repce, az árpa, a rozs, a tritikálé szinte teljes nagyságban elvetésre került. Az őszi búzával vagyunk egy kicsit elmaradásban, de itt ok-okozati összefüggés van, hiszen jónéhány gazda a kukorica után szeretné még a búzát elvetni. Még 3000-3500 hektárnyi búzavetésre számítunk. Elkezdték az őszi mélyszántásokat a tavasziak alá – nyilatkozta Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Szervezetének elnöke.

Szepetnek határában 23 hektárnyi kukorica betakarítását fejezték be a mezőgazdászok a napokban. Ahogy Ács Norbert fogalmazott: az időjárás is nekik kedvezett, hiszen igazi aratóidő volt.

– A termés átlagosnak mondható, a tavalyinál azért egy 20-25 százalékkal gyengébb. Ahhoz képest, hogy mennyi eső volt a nyáron, még örülhetünk annak is, ami van – fogalmazott Ács Norbert  gazdálkodó.

Az őszi mélyszántási munkálatok körülbelül karácsonyig tartanak, ezt követően a gépek javításával foglalkoznak majd a mezőgazdasági dolgozók.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.