Kötetbemutatót tartottak a Halis István Városi Könyvtárban

facebook megosztás

Lehár Antalnak állít emléket a Halis István Városi Könyvtárban bemutatott, „Csak egy hűséges szolgája urának” című könyv. A mű az ezredes első világháborús katonai pályafutását ismerteti az érdeklődőkkel. A kötetről kedd este Fülöp András, a Szent György Lovagrend tagja, a Grádics Egyesület elnöke beszélt a kanizsai közönségnek.

A kiadvány Lehár Antal születésének 145. évfordulójára szervezett emlékév alkalmából jelent meg ebben az évben. Fülöp András elmondta: Nagykanizsát kétszer is említik a kötetben, először a 106-os gyalogezred kapcsán, ugyanis az első világháború befejezése után a katonák itt érkeztek meg magyar földre. A másik kanizsai vonal pedig az 1919 utáni időszakról szól. A Tanácsköztársaság bukása után Lehár Antal állt az élére a Szombathelyen megalakuló Nyugat-magyarországi katonai kerület parancsnokságnak. A szombathelyi hadosztálynak a része volt az egykori nagykanizsai császári és királyi 48-ik gyalogezred és a 20-ik honvéd gyalogezred.

– A nagykanizsai katonák is voltak azok, akik 1919 november 14-én először Lehár Antal vezetésével bevonultak Budapestre. Majd rá néhány nappal, ismerjük a fehér lovas képet, amikor Horthy Miklós fehér lován bevonul Budapestre, és átveszi a hatalmat. Horthy Miklóst a szombathelyi hadosztály katonái követték a bevonuláskor Budapestre. A nagykanizsai katonák ezzel a hadosztállyal részt vettek a megszálló román csapatok után az ország birtokbavételében – nyilatkozta Fülöp András, a Szent György Lovagrend tagja, a Grádics Egyesület elnöke.

A bemutatón Balogh László, Nagykanizsa polgármestere hiánypótlónak nevezte a könyvet.

– Nem csak egy történelmi korszeletet tár fel az olvasója előtt, nem csak hadosztályok, köztük a 106-os gyalogezred történetét mutatja be egy parancsnok érzelmekkel átitatott visszaemlékezései révén, hanem képet ad áldozatról, a szolgálat valódi, metafizikai értelmű jelentéséről, és a katonalét igazságáról – fogalmazott Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

A fényképekkel gazdagított mű elején a soproni születésű Lehár Antal naplója olvasható, a végét pedig tanulmányokkal egészítették ki, amelyek Lehár Antal első világháború utáni, magyarországi tevékenységéről szólnak.

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.