Az illetékesek azt kérik, ha valaki az utcán fekvő embert lát, azt jelezzék az éjjeli menedékhely kollégáinak

facebook megosztás

A kanizsai átmeneti szálló előtti konténerekbe és az iglukba is behúzódhatnak a téli időszakban azok, akik nem szeretnének bemenni az intézménybe, de nincs hol álomra hajtaniuk a fejüket. Tavaly mi is beszámoltunk arról az 53 éves hajléktalanról, akit november végén a Kanizsa Centrum melletti füves területen találtak meg halálra fagyva. A férfi a mínuszokban egy bokor alatt töltötte az éjszakát. Nagykanizsán jelenleg több szervezet is járja az utcákat. A közterület-felügyelet munkatársai reggel hattól este kilencig teljesítenek szolgálatot.

– Ebben az esetben a közterület-felügyelet, a rendőrség, és a Vöröskereszt munkatársai folyamatosan ellenőrzik a közterületeket, és ha esetleg látnak olyan személyt, aki ott alszik vagy fekszik, akkor a szükséges intézkedéseket meg kell, hogy hozzák. Ez azt jelenti, hogy fedél alá kell tenni az embert, mert megfagyhat és segíteni kell neki – mondta el Bakonyi Tamás, a közterület-felügyelet vezetője.

A Dózsa György utca 73 alatti éjjeli menedékhely 54 férőhelyes, és mint azt Szőke Rózsa kiemelte: krízisidőszakban plusz 30 fővel bővítik az intézmény befogadóképességét. A szálló vezetője azt is hangsúlyozta, annak is tudnak segíteni, aki nem rendelkezik koronavírus elleni oltással vagy PCR-teszttel. Ez egyébként feltétele annak, hogy valaki az épületen belül tartózkodhasson. A létesítmény előtt az igluk és a konténerek bárki számára elérhetők. A szociális dolgozók pedig folyamatosan járják a közterületeket.

– Az utcai szociális szolgálatnak van mindig a téli krízisidőszakban a legnagyobb feladata, illetve a legfontosabb. Ők figyelnek arra, hogy az utcán ne fagyjanak meg az emberek. Ilyenkor szoktak felderítést végezni, tehát, ha bejelentést kapunk, akkor oda el tudunk menni, meg tudjuk nézni, de maguktól is szoktak a városban olyan helyeket keresni, ahol esetleg úgy gondolják, hogy lehetnek, meghúzódhatnak hajléktalan emberek – nyilatkozta Szőke Rózsa, a Magyar Vöröskereszt Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhely vezetője.

Szőke Rózsa hozzátette, nagyon bízik abban, hogy nem ismétlődik meg az egy évvel ezelőtti eset, de sajnos a figyelmeztetések ellenére még mindig többekre jellemző, hogy nem mennek be a szállóra és fagyban is a közterületeken éjszakáznak. Az illetékesek azt kérik, ha valaki az utcán fekvő embert lát, azt a 0693/311-650-es számon jelezze az éjjeli menedékhely kollégáinak.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.