Kanizsán is terjed az omikron vírusvariáns

facebook megosztás

Jelentősen megszaporodott az omikronos esetek száma Nagykanizsán az elmúlt időszakban a megkérdezett háziorvos szerint. Hámori Zsolt elmondta, hogy ez a variáns akár ötször gyorsabban fertőz, mint a koronavírus delta változata. Lukács Mária gyógyszerész azt tapasztalja, hogy a gyógyszertárban folyamatos a kereslet a Covid-tesztekre, valamint a különböző vitaminokra, hogy megakadályozzák a vírus terjedését.

Egyre többen és egyre gyorsabban fertőződnek meg az új variánssal – mondta el stábunknak Hámori Zsolt. A háziorvos úgy gondolja, hogy a korábbi hullámokat figyelembe véve körülbelül másfél, legfeljebb három hónapig tarthat a járvány jelenlegi szakasza. A szakember hangsúlyozta, hogy elsősorban azok vannak veszélyben, akik felesleges kilókkal küzdenek.

– Az omikron nagyon fertőző, gyakorlatilag háromszor-ötször gyorsabban fertőz, mint a delta variáns. A másik ok pedig, szerintem az egyéni adottságok is. Mennyire tud immunanyagot termelni valaki, és legnagyobb mértékben a kövér emberek azok, akik veszélyeztetettek ezzel kapcsolatosan – nyilatkozta Hámori Zsolt háziorvos.

Rengetegen vásárolnak a patikában koronavírus teszteket Lukács Mária szerint. Ez azért hasznos, mert ha valaki észreveszi a tüneteket, akkor könnyen, akár otthon is viszonylag megbízható eredményt kaphat.

– Ha tudatosan gondolkodik az ember, akkor önmagán, ha felfedezi a koronavírust, főleg teszttel – mert van, hogy nagyon enyhe tünetei vannak –, akkor mindenképpen óvakodik a környezetétől, vagy rögtön megkérdez egy szakembert, hogy mi a teendő. Ez nagyon nagy mértékben segít a szétterjedésnek a korlátozásában. A tesztek antigén tesztek, amik a koronavírus kimutatására szolgálnak. Lehetnek orrtesztek, illetve nyáltesztek. Én az orrtesztet előtérbe helyezem, mert szerintem megbízhatóbbak – mondta Lukács Mária, a Zala Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A tesztek mellett a legtöbben a C és D vitaminokat keresik a gyógyszertárakban, és a szezonnak megfelelően fogynak a megfázás elleni készítmények is.

H.R.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.