Az idei farsang sem a hagyományos módon zajlik

facebook megosztás

A tavalyi évhez hasonlóan, idén is kiscsoportokra bontva szervezik meg a farsangi mulatságokat a kanizsai iskolák és óvodák. A megkérdezett intézményvezetők elmondták, a jelenlegi lehetőségekhez mérten, de megtartják a szokásos programokat, úgy mint a jelmezversenyt, a fánksütést és a bált.   

A Piarista-iskolában és óvodában a koronavírus-járvány előtt a farsang egy többnapos fesztiválból állt. Az intézményben mindig külön tartották az ovisok, az alsósok, a felsősök, és a gimnazisták mulatságát. Emellett a pedagógusoknak is szoktak egy felnőtt farsangi bált szervezni – tudtuk meg Böszörményi Gézától. Az intézményvezető hozzátette, ezt a hagyományt már tavaly is felülírta a járvány, és idén is alkalmazkodnak a helyzethez, így minden osztály külön ünnepel.  

– Nagyon jól sikerültek, a várakozásunkon felül, mert nem az volt, hogy azon szomorkodtak volna a gyerekek, hogy most miért nem lehetnek mindannyian együtt, hanem az osztályfőnökök nagyon kreatívak voltak. Nagyon sok, jó ötletet kitaláltak, hogy az osztályok farsangja az hogyan alakuljon. Voltak jelmezek, játékok, volt közös tánc az idősebbeknél, úgyhogy nagyon jól alakultak, ezek a tavalyi farsangok. Nagyon sok ötlet gyűlt össze és remélem, hogy idén is ezt a módszert tudjuk, majd alkalmazni – mondta Böszörményi Géza, a Piarista-iskola intézményvezetője.

Hasonlóan alakul a farsang a Nagykanizsa Központi Óvoda tagintézményeiben is. Némethné Kovács Edit intézményvezető elmondta, a járvány miatt ismételten zárt ajtók mögött, csoportonként szervezik meg a kicsiknek a bált.

– Minden csoportban szerveznek a kollégáim jelmezes felvonulást. Vidám, hangos, nagyon fontos a harsányság és a hangosság, hogy elűzzék a telet a gyermekek. tehát egy hangos, vidám, fergeteges programsorozattal készülünk a gyerekeknek. Fánksütés is lesz az elmúlt évhez hasonlóan, illetve kiszebábégetés is. Ki kell, hogy hangsúlyozzam, hogy zárt ajtók mögött, szeretnénk a kontaktokat minél kevesebbre csökkenteni – nyilatkozta Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda intézményvezetője.

A farsangi időszak vízkereszttől, hamvazószerdáig tart, ami idén március 2-re esik. A megkérdezett intézményekben február végén szeretnék megtartani a maszkabált.  

K.R.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.