Február 8. – Biztonságos internet napja

facebook megosztás

Elsősorban a gyermekek védelmére és a kiskorúak veszélyeztetésének megelőzésére hívja fel a figyelmet a biztonságos internet napja, amit minden év második hónapjának, második hetének, második napján tartanak. A kezdeményezést 1999-ben kezdték el, hogy elejét vegyék az online visszaéléseknek.

Az internethasználat évről évre egyre népszerűbb a fiatalok körében, ezzel arányosan a csalással vagy bántalmazással kapcsolatos esetek száma is folyamatosan emelkedik a világhálón. A rendőrségre rendszeresen érkezik bejelentés online vásárlással vagy a személyes adatokkal összefüggő problémák miatt. Bali Miklós, bűnmegelőzési csoportvezető elmondta, a fiatalabb korosztály nem rendelkezik kellő tapasztalattal, hogy a digitális közegben miként kell viselkedni, így könnyen áldozatokká válhatnak. A szakember hangsúlyozta, fontos, hogy a fiatal úgy viselkedjen az interneten másokkal, úgy kommunikáljon, ahogy ő is szeretné, hogy vele bánjanak. Kollégáival a képernyővédelemre, a biztonságos jelszavakra és a megfelelő kommunikációra biztatják az iskolásokat az előadásaikon, illetve a felvilágosító iskolai programokon, de folyamatosan kérik a szülők és a pedagógusok segítségét is.

– Nem mindegy az, hogy a gyerek milyen szabadságot kap ezen a téren. Megvannak-e azok a védelmi eszközök és alkalmazzák-e a szülők, amik éppen a gyermekeket védik ettől. Tehát nyilván olyan oldalakra, ami nem rá tartozik, nem mehet fel, nyilván megvannak a korlátok, hogy mikor használhatja, milyen mélységben használhatja ezeket az eszközöket, illetve hova juthat el az eszközök által az interneten. Nagyon bízunk benne, hogy a szülők a tudatosságban segítenek nekünk. Az is nagyon fontos, hogy gondolják át, hogy milyen tartalmakat osztanak meg magukról – mondta el Bali Miklós, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési csoportvezetője.

Ahhoz, hogy a szülők megtanítsák az internethasználatra a gyereküket, nekik is nyitottnak kell lenniük erre a világra, ezért akár a gyerekeikkel együtt oda kell ülniük a világháló elé és megtanulni használni. Molnár Ibolya pszichológust leggyakrabban a közösségi médiás kortársbántalmazás, valamint az érzelmileg nehezen feldolgozható, agresszív online tartalmak miatt keresik fel a tinédzserkorú páciensek. A fiatalok elsősorban a horror és a szexuális tartalmú videókkal, részletekkel nem tudnak mit kezdeni. A szakember elmondta, hogy vannak intő jelei, ha a fiatal olyat lát, ami nem neki való, mert az a viselkedésén is nyomot hagy.

– Az első, ami mindenképpen szembe fog tűnni, hogy a gyerek az eszköz használatát követően valahogy máshogy fog viselkedni. Elkezd szorongani, visszahúzódni, dühössé válni, esetleg feszült lesz, az eszközét csapkodja, indulatkitörései lesznek. Ezek a másfajta viselkedések kellenek, hogy feltűnjenek akár a pedagógusnak, akár a szülőnek. Akkor kell a gyerekkel leülnünk, hogy hol is tart ez a dolog, miért dühös, mi változott meg és mi történt vele. El kell magyarázni neki, hogy ezek csak színészek, nem valós szituációk. Abban az esetben, ha a gyerek kap valakitől egy bántó üzenetet, sose válaszoljon rá, viszont mentse el az üzenetet későbbi bizonyítékként és kérje felnőttek segítségét a jogi lépésekhez – árulta el Molnár Ibolya klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus.

Akár egy őszinte beszélgetés is megoldhatja a problémákat, ha viszont a nem helyén való internethasználat maradandó sérülést okoz, akkor érdemes szakemberhez fordulni. A másik nagy probléma, amikor mindenképpen külső segítséget kell kérni, ha valaki függő lesz az online tértől és már a szabadideje nagy részét ott tölti. Érdemes gyanakodni, ha a gyerek nehezen képes elszakadni a géptől, ha pedig ez megtörténik, akkor elvonási tünetet, agresszív viselkedést okoz nála a számítógép vagy okostelefon hiánya. Enyhébb esetekben megoldást jelenthet az időkorlát bevezetése, valamint más tevékenységek, például sportolás, szociális és aktív programok beiktatása az életébe. Az internet egy nagyon hasznos dolog, önmagunkat és a világot is megismerhetjük általa, ha betartunk bizonyos használati szabályokat.

Körtvélyessy Vivien

Fotó: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2022. február 11-én megjelent számában olvasható.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.