Rendszeresen érdemes átvizsgálni házi kedvencünket az élősködők miatt

facebook megosztás

Rengeteg a fertőzött kullancs Zalában, hiszen az elmúlt évek enyhe téli időjárása kedvezett az élősködők áttelelésének. A szakemberek ezért arra figyelmeztetnek: a gazdák ne csak egy kirándulás előtt vagy után ügyeljenek házi kedvenceikre, hanem az év minden szakaszában nézzék át az ebeket.

Ma már sok megoldás létezik a kullancsok és egyéb más élősködők ellen, ami a héten különösen aktuális lehet sokak számára, hiszen igazi tavaszias időjárás várható Nagykanizsán és környékén. A cseppek, a nyakörvek és a tabletták mellett számos termék létezik a piacon. Horváth László állatorvos szerint érdemes a legújabb készítményeket kipróbálni, hiszen azok ellen jó eséllyel még nem tudnak védekezni a paraziták.

– Hatásosságában valószínűleg azért mindig az új készítmény a jó, mert új és még nem alakulhatott ki rezisztencia vele szemben. Most a felhasználás praktikuma miatt, illetve a hatásosság szempontjából talán a szájon át adható készítmények tűnnek a leghatásosabbaknak, de a tulajdonosok saját maguk tapasztalataik alapján is el tudják dönteni, hogy mi az, ami az ő állatuk esetén célravezető – mondta el stábunknak Horváth László állatorvos.

Bár ciklusosan jelentkeznek a kullancsos állatok a rendelőben, mégis folyamatosan kell védekezni. Varga Brigitta kiképzésvezető arra figyelmeztet, hogy a gondozatlan növényzet is fokozottan veszélyes lehet a kutyáknak.     

– Akiknek például családi ház van, ott érdemes a gyakori fűnyírás és a szélső területek rendben tartása. Minél nagyobb a növényzet, annál veszélyesebb, mert ott el tudnak bújni és rákapaszkodni az állatokra – hangsúlyozta Horváth Brigitta, a Kanizsai Kutyás Szabadidő- és Sportegyesület kiképzésvezetője.

A szakemberek szerint lényeges, hogy időnként vizsgáljuk át a kedvenceket tetőtől talpig. Amennyiben kullancsot találunk az állatban, azt azonnal távolítsuk el, ha pedig bármi szokatlant tapasztalunk, a lehető leggyorsabban keressünk fel egy állatorvost.

H.R.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.