Szántai Lajos a 800 éves Aranybulláról

facebook megosztás

A 800 éve kiadott Aranybullával foglalkozott a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem a legutóbbi rendezvényén a Halis István Városi Könyvtárban. A program során Szántai Lajos történelemkutató tartott előadást a dokumentumról és kibocsájtójáról.

1222. április 24-én adta ki II. András magyar király az Aranybullát, amely a rendi magyar állam egyik legerősebb alappillérének számított. Azt, hogy történelmileg mennyire jelentős dokumentumról van szó, jól jelzi, hogy a mindenkori magyar király - IV. Károly 1916-os koronázásáig - az Aranybullára esküdött fel. A szabadegyetem elnöke, Rajnai Miklós szerint az Aranybulla jogi szempontból a mai napig párját ritkítja a történelemben.

– Az Aranybulla szövegét most reggel átolvastam, óriási élmény. Lényegében az Aranybulla, illetve ez a törvény egy olyan magas jogrend, amit a magyarok hoztak létre, ami a mai napig nincs. Ettől komolyabb jogrendet hatalmi önkény miatt még a világon nem hoztak létre – mondta el Rajnai Miklós, a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem elnöke.

Szántai Lajos évtizedek óta kutatja a magyar nép hagyományait és történetét. Előadása során igyekezett hitelesen bemutatni II. András  korát, valamint megcáfolni azokat az állításokat, amelyek az uralkodóról az utóbbi időszakban elterjedtek. Az előadó szerint a dokumentum különlegessége, hogy lényegében egy szerződés volt az uralkodó és a nép között.

– A nép nem tudott tömeggé válni, az Aranybullával fémjelezhető alkotmányos törvények betartatása által és a király pedig nem lett zsarnok. A XXI. században gondolom, nem kell magyarázni, hogy mennyire aktuális lenne jelenkori világhatalmak szempontjából mérlegelni –  fogalmazott Szántai Lajos néphagyomány-kutató.

A tervek szerint a Magyar Műveltség Kincsestára Szabadegyetem csoport a következő előadását májusban tartja a városi bibliotékában. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.