Marad a hatósági áras gázszámla a nagykanizsai bérlakásokban

facebook megosztás

A nagykanizsai önkormányzati lakásoknál nem kell a gázszámlák túlárazásától tartani – hangsúlyozta Zakó László, a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. Nemrégiben bejárták az országos sajtót azok a hírek, amelyek szerint több fővárosi önkormányzati tulajdonú bérlakásban a hatósági ár nyolcszorosát kell fizetni a tulajdonosoknak.

Összesen negyvennyolc önkormányzati bérlakás található a Bazárudvarban, amelyek nem számítanak társasháznak. Az ingatlanok tulajdonosainak azonban nem kell tartaniuk attól, hogy nem hatósági áron kell fizetniük a gázszámlákat, mert itt minden lakás egyedi mérőórával rendelkezik, a lakók pedig így jogosultak – a jogszabályban meghatározott mértékig – a rezsicsökkentett díjra.

– A városban még összesen két ilyen lakásunk van, azok a jól ismert Vasemberházban. Ott is az egyik lakásnak saját kazánja van, a másik kapja tőlünk a távfűtést. Ez egy érdekes jogi helyzetet fog eredményezni, abban a pillanatban, ha mi is megkapjuk majd az emelt összegű gázszámlát, de ez még nem történt meg.  Általánosságban is mondhatom, hogy az augusztus elsejével életbe lépett új rendelkezések nyomán még országosan sem derültek ki mindenhol a problémák –  nyilatkozta Zakó László a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Kft. vezérigazgatója. 

Zakó László kitért az Inkubátorházban helyet kapó kis- és középvállalkozások helyzetére is. Szerinte a Vagyongazdálkodás nem, de a lakók jogosultak a rezsicsökkentett ár igénybevételére.

– Most vagy a bérlőinknek kell a díjat megfizetni, hiszen mi meg nem tudjuk a különbözetet megfizetni. Úgyhogy kössék fel a gatyájukat azok, akiknek majd az lesz a feladatuk, hogy ezt a villámgyorsan, kellő átgondoltság nélkül létrehozott jogszabályt majd még finomítják, csiszolják vagy inkább reszelik, mert országosan nagyon sok olyan probléma várható, amit nem rendezett a jogszabály – tette hozzá Zakó László.

Zakó László szerint az oktatási intézmények szolgálati lakásaiban hasonló helyzet állhat fenn, mint az Inkubátorháznál, így reméli, hogy az illetékesek mielőbb átvizsgálják a nyáron hozott jogszabályt. A témával bővebben foglalkozunk mai, Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.