Napokig találgatták az emberek, hogy mi lehet a Kanizsa határában talált gömb valódi funkciója

facebook megosztás

Biztos, hogy nem pöfeteg gomba és nem is Vegita űrhajója az a szemétgömb, amit a régi hetes melletti erdőrészletben talált Ladányi Bálint. Az egyetemista által készített fotó nagyot futott a kanizsai csoportokban, sokan találgatták a tárgy egykori definícióját.

A magánterületen kidobott szemét egy vákuumformázott tartály, amibe vizet vagy szennyvizet tárolhattak. Ketten is felfedezték pár napon belül a gömböt, ami alaposan megmozgatta a csoporttagok fantáziáját. A majd 200 lájkot és 100 hozzászólást kapó szemétre többen azt írták, hogy nemrég dobhatták ki, hiszen gyakran kirándulnak a régi lőtér felé, eddig mégsem látták.Bálint nekünk is megmutatta az eszközt, amit valóban magához ölel már egy bokor, így az a teória megdőlni látszik, hogy nemrég dobhatták ki. A szemét eljuttatása sem lehetett egyszerű, hiszen a betonréteg miatt nagyságrendileg 100 kilót nyom a gömb, ráadásul a bejáratot kamerák figyelik.

– Az erdőből jöttem, nem is az úton. Kiértem, először a nem messze lévő épületet pillantottam meg, majd attól balra láttam ezt a gömböt. Nem volt tippem sem, hogy mi lehet ez, ezért is raktam fel a Facebook-csoportba. Ott többen is találgattak: víz-, gáztartály, műholddarab, ufók…én egyébként a gáztartályra gyanakszom, de semmi sem biztos, azt hiszem – mondta Ladányi Bálint.

Valóban nem sok minden biztos a gömb kapcsán, a legesélyesebb tippek közül a gáztartályt azonban – Horváth János, a Horváth Méh Kft. ügyvezetőjének segítségével – annak anyaga miatt kizártuk. Többen – még a Honvédségtől kapott válasz is – kezdetben megerősítették a hidroglóbusztető tippet. Ezt azonban a Vízmű szakemberei megcáfolták a betonaljzat miatt. 

A közterület-felügyelettől is azt mondták, hogy valószínűleg nem hidroglóbusztető. Ők tippelték azt, hogy esetleg táptárolásra használhatták a gömböt, így felkerestük a nem oly messze működő csirketelep vezetőjét, aki nagyon készséges volt, segített, megnézte a fotókat és kizárta, hogy ezt bármikor táp- vagy gabonatárolásra használták volna. Mivel nincs megfelelő ki- és betöltési felület rajta. Sőt, elmondta, hogy nemrégiben cserélte le a 10-20 éves tartályait, s már az előtt sem használtak ehhez hasonló tartályokat. Látva a fotókat és a helyszínen a tárgyat eszünkbe jutott, hogy esetleg fröccsöntött tárgy. Így felkerestük a Pro-Moulding kanizsai céget, akik foglalkoznak fröccsöntéssel .

Tőlük megtudtuk, hogy ez egy vákuumformázott műanyag tartály, amit betonba süllyesztettek. Azért gömb alakú, hogy ne veszítsen hőt, így biztosan folyadékot tároltak benne. Nincsenek rajta rozsdafoltok, így saválló az anyaga, valószínűleg egy már felszámolt gyárból vihette haza valaki, majd vizet vagy szennyvizet tárolt benne addig, amíg el nem repedt. A gömb helyéről – a hivatal munkatársának segítségével – kiderítettük, hogy magánterület. A mezőőrök a napokban bemérik a tartály pontos koordinátáját, majd a Hulladékgazdálkodási Hatóság intézkedik az elszállításáról. A szemétgömb ügyével az e heti Kanizsa Újságban is foglalkozunk, így akinek az általunk kiderítettnél jobb tippje van a gömb eredeti szerepéről, kérjük írja meg a mikobarathgyorgy@kanizsamediahaz.hu-ra.  

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.