Megrendezték a Fiatal Drámaírók Háza Okuláré Projektjének helyi döntőjét a Honvéd Kaszinóban

facebook megosztás

A péntek délutáni felolvasószínházi esemény a mítosz nevet kapta. A közönség három darabot hallhatott, majd közösen szavaztak a számukra legjobban tetsző darabról. A kanizsai fordulót – egykori kollégánk – Micsinai Dominik nyerte.

2014-ben indult útjára a projekt, két éve azonban teljesen megújították. Idén februárban már tizenhatodik alkalommal rendezték meg a pályakezdő íróknak lehetőséget nyújtó eseményt, amely a világ számos országában népszerűnek számít. A Honvéd Kaszinó Városi Színpad növendékei adták elő azt a három darabot, amelyeket egy korábban meghirdetett pályázat során válogattak ki.

– Minden ilyen fordulóban 3-3 írót mutatunk be, akik pályázat útján kerültek be hozzánk, három friss szöveg, három rövid egyfelvonásos, és az a célunk, hogy ne csak az íróknak adhassunk ezzel a projekttel lehetőséget, hanem hogy közösségeket teremthessünk és tarthassunk egyben. A projektnek nagyon fontos része, amikor a szövegekről beszélgetünk, az általuk felvetett kérdésekről, problémákról a közönséggel –árulta el Horváth Benji, a Fiatal Drámaírók Házának alapítója.

Az egyes fordulók mindig egy adott hívószó köré épülnek, ez alkalommal a mítosz volt a téma. A zsűrizésnél kimondott cél volt, hogy formailag és tartalmilag is nagyon különböző szövegeket válogassanak össze, amelyek valamilyen értéket képviselnek. Micsinai Dominik szerint megtiszteltetés, hogy Nagykanizsa is bekerült az eseménynek helyt adó városok közé.

– Itt is megrendezhettük a mítosz elnevezésű fordulónak a döntőjét, ami végül is azzal járt, hogy ezt a három döntős szöveget megrendezzük itt Nagykanizsán is, illetve a közönség ezután meg fogja szavazni, illetve a gondolataival is hozzájárul az estéhez. Úgyhogy nagyon örülünk ennek, hogy itt vagyunk a Honvéd Kaszinóban, mivel így Nagykanizsa is felkerül arra a világtérképre, ahol az Okuláré Projekt megfordul –tudtuk meg Micsinai Dominiktől, a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpadának segédoktatója.

A pénteki forduló szövegeiben a közösségi emlékezetről, a kamasz barátságról, és Az ember tragédiájának átiratáról is hallhattak a nézők. A kanizsai kört Micsinai Dominik műve nyerte, de az összesített eredmények alapján a legjobbnak Ladnai Loránd, Animalitas Animae című szövege bizonyult.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.