Kanizsai csapat is ott lesz a sakkozók diákolimpiai döntőjében

facebook megosztás

A Hevesi Sándor Általános Iskolában rendezték az idei Diákolimpia Megyei Sakkcsapatverseny döntőjét. A megmérettetésen négy formáció képviselte Nagykanizsát, a hevesis alsós fiúk pedig bejutottak az országos fináléba.

Összesen 15 csapat vett részt a megmérettetésen, külön korcsoportokban az alsósok, a felsősök és a középiskolások. Kercsmarics József fő szervező szerint Nagykanizsa már utánpótlásszinten is a területi elitbe tartozik, így a tehetségek felkutatásában is fontosak az ilyen versenyek.

– Ahol megjelenünk, ott természetesen szakmai szemmel figyeljük a játékot, igaz, hogy most mint fő szervező, a szervezési dolgokkal vagyok elfoglalva, de a játszmákat azért megnézem. Nyilvánvaló, hogy itt nagyobb előnyben vannak azok a gyerekek, akik már rendszeresen edzésekre járnak. Vannak, akik Zalaegerszegen már több éve még egyéni képzést is kapnak, Forgó Éva nemzetközi mester tanítja őket. Aztán itt Nagykanizsán is vannak, akiket sikerült a sakk-klubba lecsábítani, ők ügyesen játszanak – nyilatkozta Kercsmarics József fő szervező.

A Hevesiben csaknem harminc éve zajlik sakkoktatás. Szabó Erzsébet igazgató szerint a szellemi sportág számos területen segíti a diákokat.

–Nem csak a sakkoktatás zajlik, hanem elkezdtük a Sakkpalota programot mi is, ami nem a versenyeztetéssel függ össze, mert be lehet vonni más tárgyakba is a Sakkpalota által biztosított készségeket, képességeket. A gyerekek nagyon szeretik. Sok mindenre megtanít a sakk, nemcsak a logikus gondolkodásra, hanem a csapatszellemre, az együttműködésre, a toleranciára. Nem is gondolná az ember, hogy a sakknak milyen fejlesztő hatása van – hangsúlyozta Szabó Erzsébet, a Hevesi-iskola igazgatója.

A rendező intézményből az alsós fiúk és lányok jutottak el a fináléba. A Hevesi két tehetsége nemcsak a minél jobb eredményért szeretett volna részt venni a versenyen.

– Én nem tudom, hogy a többiek mennyit gyakoroltak, vagy sokat készültek-e, én sokat készültem erre a versenyre. Naponta körülbelül egy-másfél órát – mondta Lukács Zsigmond. 

– Andi néni tanítja a sakkot, azért szeretem mert abból okosodni is tudunk – tette hozzá Türei Lara.

A hevesis alsó tagozatos fiú csapat jó eredményének köszönhetően továbbjutott az országos döntőbe, amit a tanév végén rendeznek.  

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.