Zajlanak Iharos fesztiváljának előkészületei 

facebook megosztás

Lovagrendi és harci bemutatók, középkori gasztroudvar, kulturális események és gyermekprogramok – ezek mind várják az érdeklődőket a hétvégén Iharosban. A  község újra együtt tartja a középkori hagyományokat ápoló Szent László Napot és Iharos ünnepét, a falunapot.  

Ezek a felvételek a tavalyi fesztiválon készültek, az érdeklődő közönséget idén is több száz évvel ezelőttre repítik vissza a szervezők és a résztvevő hagyományőrző csoportok. Iharosban már ma elkezdték a sátrak állítását és a programhoz szükséges környezet kiépítését. Horváth Győző polgármester elárulta, jelenleg Iharosi Napokként fut az esemény, amely magába foglalja a XXIV. Szent László napokat és a tizenegyedik falunapot. A középkori hangulat mindenképpen átlengi majd a somogyi határszélen fekvő települést.  

–Lenne ugye 11. századi magyar harci kultúra bemutató a Szent László Lovagrend jóvoltából, aztán lenne a páncélos kultúra, a 16. századból, Zsigmond, Mátyás, a Hunyadiak-korát képviselő, a kaposvári Fekete Sereg Lovagrend részéről. Aztán, ha az időjárás engedi, lesz egy nomád főzőkonyha, ami betekintést ad a tábori életbe –mondta el Horváth Győző, Iharos polgármestere.

A hétvégi program rendkívül színesnek ígérkezik az elmondottakon túl is, hiszen a tapasztalatok alapján sok érdeklődőt vonz minden esztendőben a solymászbemutató, így ezt az eseményt sem hagyták ki a kínálatból. Ismét Gasztonyi Dániel mestersolymász érkezik a rendezvényre.

–A madarakat közelről meg lehet tekinteni, fejre ülteti a madarat, kézre ülteti a madarat, több olyan dolgot művel, ami tetszik a közönségnek. Van, amikor fiókákat is hoznak, igazából több tíz madárral érkeznek –tette hozzá Horváth Győző.

A program szombat délelőtt istentisztelettel kezdődik, a részletek a hétvégi eseménnyel kapcsolatban elérhetők az internetes felületeken. A meteorológia jelenleg nem jósol pozitív képet, de a szervezők kitartanak a rendezvény megrendezése mellett.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.