Digitálisan is elérhető számos történelmi adat Nagykanizsáról, a nagykar.hu weboldalon

facebook megosztás

Öt, 1945 előtti Nagykanizsára vonatkozó adattár vált elérhetővé a nagykar.hu weboldalon. A Halis István Városi Könyvtárhoz kapcsolódó gyűjtemények digitalizálásában az intézmény diákmunkásai segédkeztek.  

Helytörténeti és családtörténeti szempontból is unikális gyűjtemények kerültek ki az internetre – emelte ki Kardos Ferenc, a könyvtár igazgatóhelyettese. A munka során eddig egy 1926-os és egy 1937-es címtár, egy 1911-es vármegyei almanach és egy kétkötetes, ’39-ből származó vármegyei névjegyzék került fel a világhálóra. Utóbbi különlegessége, hogy korábban nem volt megtalálható a könyvtár gyűjteményében, egy olvasó ajánlotta fel digitalizálásra. Ebben a gyűjteményben birtokosok neve és utcák, terek alapján is találhatóak adatok, ráadásul az eredeti tulajdonosnak köszönhetően a II. világháború utáni közigazgatási változások is nyomon követhetőek benne.

–A második kötetben az akkori tulajdonos ’47-ben vagy ’48-ban az akkori kijavította a neveket. Tehát a szocializmus vagy ’47 utáni neveit beleírta a kötetbe, például a Ferenc József utat Dózsa György útra vagy a Fő utat Sztálin útra. Tehát tulajdonképpen ez nem is egy, hanem két utcanévjegyzéknek felel meg ebben a tekintetben, mert ezek át vannak vezetve –emelte ki Kardos Ferenc, a Halis István Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

A könyvtár személyzetének létszáma az alapszolgáltatás ellátására elegendő, így a digitalizálási folyamatban közösségi szolgálaton és diákmunkán lévő fiatalok dolgoztak.

–50 órás közösségi szolgálat miatt voltam itt, és egy kaposvári évfolyamtársammal, illetve régi ismerősömmel, Julcsival ketten csináltuk a szkennelési munkát - mondta el Pati Jázmin.

Az adatbázisok a kanizsaiadattarak.nagykar.hu weboldalon érhetőek el. Kardos Ferenc hozzátette, a jövőben további gyűjtemények válnak majd elérhetővé a világhálón.

K.T.

(Borítókép- Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.