Rákattantak a német vevők a magyar lakáspiacra

facebook megosztás

Bár a lakáspiaci forgalom tavaly 14 százalékkal csökkent, a külföldiek több magyarországi lakóingatlant vásároltak. A magyar piacon 6 százalékos a külföldi vevők részesedése, azaz minden tizenhetedik ingatlan hozzájuk került. A KSH legfrissebb adatai szerint 2022-ben a németek több mint 2 ezer lakást vásároltak főként a Balaton mellett Zala és Somogy vármegyében.

Összesen 8 ezer lakás került külföldiekhez, ami 10 százalékkal meghaladja a járvány előtti, 2018-ban elért rekordot – írta a Piac és Profit. Főként német, szlovák és kínai állampolgárok vásároltak lakást Magyarországon, a németországi vevők száma több mint 60 százalékkal nőtt.

A portálnak nyilatkozó Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a külföldiek élénk érdeklődése a hazai ingatlanok iránt több okkal is magyarázható. Egyrészt erősödött az euró a forinttal szemben, emiatt a külföldiek olcsóbban tudtak ingatlant vásárolni akár befektetési céllal. Másrészt sok olyan külföldről érkező vevő vagy bérlő is megfigyelhető a hazai ingatlanpiacon, akik rövidebb vagy hosszabb távra Magyarországon keresnek otthont. Tipikus példa erre a német nyugdíjasok helyzete, akik előszeretettel vásárolnak a Balaton környékén ingatlant.

 

hirklikk.hu

(Borítókép: starity.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.