Migránsmunkások be, magyar fiatalok ki?

facebook megosztás

Jobbik

A Kanizsa Tv tudósítása - Klikk a képre!

Már Zalaegerszegen is volt olyan magyar dolgozó, aki egy ázsiai munkás miatt veszítette el az állását – ez is kiderült a Jobbik-Konzervatívok megyeszékhelyi sajtótájékoztatóján. A politikusok hangsúlyozták, a fiatalok elvándorlása Zalát nagyon súlyosan érinti és ezt még tovább fokozza, hogy a kormány a vendégmunkások behozatalával szándékosan tartja alacsonyan a hazai béreket. 

A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője, Balassa Péter, Benke Richárd, önkormányzati képviselő és Nagy Bence, a párti ifjúsági tagozatának elnöke ismertette ma programjukat a sajtóval. Benkének nemrégiben volt egy előterjesztése, amely alapján mintegy negyedévente fogják közzétenni a Zalaegerszegen dolgozó vendégmunkások számát. Érdekesség, hogy a napirendet a fideszes többség is támogatta. A politikus szerint a kormány a magyar fiatalok helyett az ázsiai munkaerő behozatalára és elszállásolásukra költ. 

–  Azt látni, mind zalaegerszegi, mind zalai viszonylatban a fiataloknak és a hazai munkavállalóknak elég komoly problémáik vannak. Ez a számok nyelvén azt jelenti, aki albérletben lakik vagy például családi házat szeretne vásárolni, akkor az albérlet bérleti díja körülbelül 100 ezer forinttól indul, miközben egy ingatlan vásárlása alsó hangon 25 millió. De inkább a 30-35 millió forint környékén vannak a lakások. A hazai alacsony bérekből ezeket a költségeket elég nehéz hosszabb távon fizetni. S ennek következtében is, főként nyugatra vándorolnak a hazai munkavállalók. Ennek kellene megálljt parancsolni – fogalmazott Benke Richárd, a Jobbik-Konzervatívok önkormányzati képviselője.

Balassa Péter jobbikos sikernek könyveli el, hogy a kormány kihátrált az 500 ezer ázsiai vendégmunkás letelepítésére tett javaslata mögül. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, abból a 24 milliárd forintból, amit az ázsiai dolgozóknak szánt szállóra fordítana a kormányzat, el lehetne kezdeni rendezni a magyar béreket. Mint mondta: azonnali, minimum 20 százalékos emelésre lenne szükség. 

– A magyar fiatalokat, a magyar családokat és munkavállalókat kell segíteni anyagilag, s akkor megállíthatnánk azt a folyamatot, hogy rengeteg magyar fiatal dönt úgy: elhagyja az országot. Az ázsiai vendégmunkásokkal kapcsolatosan minden képviselőtársam elmondta a sajtótájékoztatókon, akár tegnap Miskolcon vagy ma Zalaegerszegen, hogy a közel félmillió ázsiai vendégmunkás, ki beérkezik a hazánkba, az elveszi a magyarok munkáját. Rengeteg lakossági visszajelzés van sajnos, akár Zalaegerszegről vagy Győr városából, hogy vannak már olyan munkavállalók, akik emiatt vesztették el a munkájukat –  mondta Balassa Péter,  Jobbik-Konzervatívok önkormányzati képviselője.

A napokban több gazdasági statisztika is igazolja a zalai elvándorlás lehetséges okait. A KSH adatai alapján Zalában a havi nettó átlagkereset az év első felében 297 ezer 147 forint volt, aminél csak Békés, Szabolcs-Szatmár Bereg és Borsod-Abaúj Zemplén mutatói rosszabbak. De szintén a statisztikai hivatal felméréseiből derült ki az is, hogy a kanizsai járásban mindössze 12,40 százalék a 15 évnél fiatalabbak aránya, ami a hetedik legrosszabb mutató az országban.  

 

M-B.GY.

(Borítókép: Zalaegerszeg TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.