Németországig szökött az eszteregnyei férfi

facebook megosztás

Egészségügyi állapotára hivatkozva kérte a mai előkészítő ülésének elhalasztását az az eszteregnyei férfi, akit fogolyszökés vétségével vádol a Nagykanizsai Járásbíróság. A vádlott 2023 februárjában embercsempészet gyanúja miatt bűnügyi felügyelet alatt állt. Ezt megszegve a nyomkövetőt levágta magáról, majd lopott autóba ült és Németországba menekült, de az ottani hatóságok elfogták. Az ügy várhatóan 2024 februárjában folytatódik.

A vád szerint a K. Árpád 2023. május 28-ig bűnügyi felügyelet alatt állt, tehát csak külön engedéllyel hagyhatta el Eszteregnye területét. 2023. február 3-án hajnalban a rendőrség elektronikus megfigyelő rendszere jelezte a nyomon követő technikai eszköz megrongálódását. Miután a vádlott levágta a lábán lévő eszközt, elhagyta a kijelölt tartózkodási helyét. Ezután betért a település egyik udvarába, ahonnan ellopott egy autót. A kocsiban benne volt a forgalmi engedély és a slusszkulcs is. A történtek miatt a férfivel szemben még aznap elfogatóparancsot adtak ki és elrendelték a lopott gépjármű körözését. Másnap hajnalban München közelében a német rendőrök két alkalommal is megpróbálták megállítani a kocsit, de a sofőr kétszer is elmenekült. Eközben a lopott autóval balesetet szenvedett, de a kiérkező rendőrök elől gyalog elmenekült. A totálkáros járművet lefoglalták, rövid kutatás után a férfit is megtalálták, őrizetbe vették, majd átadták a magyar hatóságnak. Az ügyészség a vádlott teljes körű beismerő nyilatkozata esetén, többszörösen büntetett előéletét figyelembe véve, 3 év szabadságvesztést indítványozott volna az ügyben. K. Árpád azonban – a kirendelt védőjével való konzultációja után – kérte az előkészítő ülés elhalasztását, egészségügyi állapotára hivatkozva. Szerinte nem teljesen épült fel a korábbi autóbalesetéből, emiatt vár is rá egy szakmai vizsgálat 2024. január 30-án.

bíróság

- Halassza el a bíróság az előkészítő ülést, addig, amíg a K. Árpád vádlott által megjelölt időpont, ugye 2023. január 30-a amikor megtörténik a vizsgálata. Ezt követően tudunk egyáltalán olyan állapotba kerülni, hogy tudjuk azt, hogy esetleg kell-e a K. Árpádnak az elmaradt szakértői vizsgálatát kezdeményezni. Akkor viszont már az előkészítő ülés helyett az ügyészségnek tárgyalás megtartását kell indítványoznia. Tehát egyelőre az előkészítő ülés elhalasztását indítványozom - fogalmazott Zsoldi Zoltán, a Nagykanizsai Járási Ügyészség járási vezető-helyettes ügyésze.

 

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.