Így éltek elődeink

facebook megosztás

A 15-16. századi életről tartott előadást csütörtökön a Magyar Plakát Házban Bilkei Irén, a Zala Vármegyei Levéltár címzetes igazgatója. A szakember a prezentációjában több szegmensből is bemutatta a korszak hétköznapi embereinek mindennapjait.

A levéltárosként dolgozó előadó korábban régészként is kutatta a néhány évszázaddal ezelőtt élt emberek életét. Úgy fogalmazott, ez a témakör azért fontos, mert nem az számít, hogy az uralkodóosztály mit fogyasztott ebben az időszakban, hanem az, ahogyan hozzájutott a mindennapi ételéhez. Az előadásban szerepet kaptak a 15-16. századi élet színtereiként a városok, falvak és várak, az emberek akkori életmódja, de a korszak mentalitása is megjelent. Az 1400-as, 1500-as évek a fennmaradt magánleveleknek köszönhetően jól dokumentálhatóak, így számos érdekes történet került elő a korabeli hiedelmekről.

- 1512-ben Zala megye egy olyan közgyűlést – illetve annak megfelelő fórumot – tartott, aminek az volt a feladata, hogy az elfogott illetve összeírt bűnözőket elítéljék. Ezek között volt például méregkeverőnő. Nem igazi boszorkány, hanem méregkeverő. Vagy akár olyan, aki ráolvasással rontotta meg az embereket – fogalmazott Bilkei Irén, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltár cimzetes igazgatója.

könyvbemutató

A Thúry György Múzeum régóta jó szakmai kapcsolatot ápol Bilkei Irénnel, aki évente tart előadást a Magyar Plakát Házban. A szakember legújabb kötete nemrég jelent meg a 15-16. századi hétköznapokról, amely Száraz Csilla szerint kiváló forrásanyagnak számít a korszak iránt érdeklődőknek.

- Nem véletlen született meg ez a kötet, hiszen hiánypótló. Ennek a Nyugat-dunántúli régiónak a forrásalapú összefoglalását nyújtja ez a kis könyvecske. A Sárvári Múzeum adta ki és aki szeretne ebből a kötetből vásárolni, akkor a múzeumban jelezze. Mi idehozzuk neki ezt a kis kötetet és meg tudja vásárolni – mondta Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. 

Bilkei Irén a prezentációban kiemelte, a koraújkor abból a szempontból is jelentős, hogy az idő mérése is ekkor kezdett el jelentős szerepet betölteni a hétköznapi emberek életében.

 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.