Albérletpiac helyzete Kanizsán

facebook megosztás

Nagy kereslet és jóval kisebb kínálat jellemzi az albérletpiacot Kanizsán. A megkérdezett szakértő hangsúlyozta, az elmúlt két évtizedben nem tapasztaltak ilyen jelentős különbségeket az árakban. Az egyes ingatlanok díjszabása között átlagosan 35 százalékos eltérés is lehet.

Az elmúlt időszakban az áremelkedések az ingatlanpiacot sem kímélték. Míg az eladó házak és lakások esetében drágulás volt megfigyelhető, addig az albérleteknél a nagy különbségek jellemzőek. Hajas Erika ingatlanszakértő elmondta, csaknem két évtizede dolgozik a területen, azonban ilyen mértékű eltéréseket korábban nem tapasztalt.

– A kereslet folyamatos a bérlemények iránt, és ez is magával vonzza valószínűleg a bérleti díjaknak az emelkedését. Az építőanyagárak megemelkedtek, az ingatlanárak megemelkedtek, és ezek mind befolyásolják a bérleti díjaknak az összegét is. 30-35 százalékos árkülönbségeket tapasztalok adott típusú ingatlanoknak a bérbeadása során – tudtuk meg Hajas Erikától, a Korrekt Ingatlaniroda munkatársától. 

Az is előfordul, hogy egy adott típusú ingatlan esetén akár kétszeres árat is elkérnek a tulajdonosok elhelyezkedéstől függően. A belvárosi lakások a legkeresettebbek, de számos más szempontot is figyelembe kell venni.

– Fontos például az ingatlannak az energiahatékonysága, a közüzemi díjaknak a nagysága, nyilván a bérleti díj is, elhelyezkedése, de a közös költség sokat számít, mert a közös költség, hogyha magasabb, akkor a bérleti díj valamennyivel alacsonyabb kell, hogy legyen egy másik adott típusú ingatlannál. Ezt így próbálják kompenzálni a bérbeadók is, hogy kiadható legyen az ingatlan. Tehát a közös költségek azok számítanak, illetve a műszaki állapota, az esztétikai is valamilyen szinten, de nem az a mérvadó, hanem inkább a műszaki és a fenntarthatóság – tette hozzá Hajas Erika, a Korrekt Ingatlaniroda munkatársa. 

Hajas Erika hozzátette, a bérleményeket keresők között korosztályt tekintve nagyon széles a skála, azonban az utóbbi időben úgy látja, egyre több a családos.

 

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.