Vagyongazdálkodás: a munka rengeteg, de sokszor nem térül meg

facebook megosztás

Az elmúlt évekhez képest 2023 sem volt egyszerű, de becsületesen végezzük a munkánkat – fogalmazott Zakó László. A Vagyongazdálkodási Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a bérleti díjak és az ingatlanfelújítási költségek továbbra sincsenek összhangban, ráadásul számos rossz állapotú lakás és épület várakozik arra, hogy idén elkezdjék a helyreállítási munkákat.

A Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. mintegy 1040 lakás és csaknem 500 nem lakáscélú ingatlan kezelője a városban. Nagyon fontos megemlíteni, hogy mi több gazdasági társasággal szemben az önkormányzat befizetői vagyunk – szögezte le Zakó László. Ez az üzemeltetési díj tavaly több mint 95 millió forint volt. Az elmúlt esztendőkben a Covid-járvány, a Sperbank csődje és az energiaválság is negatívan érintette a vállalat bevételeit, ami főként a szociális bérlakásokból származik. A vezérigazgató hozzátette, 2023-ban 38 helyreállított lakást adtak át új bérlőknek, illetve 116 lejárt szerződést hosszabbítottak meg.

- Az ingatlanokat nem csak felújítjuk, hanem a Honvédelmi Minisztériumtól át is vettünk 22 ingatlant, hármas bontásban, az első hetes bontásból már átadtunk két lakást, a többi felújítása jelenleg folyamatban van, és menetrend szerint vesszük át idén a többit, és újítjuk fel őket. A lepusztult, helyreállításra teljesen alkalmatlan ingatlanoktól pedig igyekszünk megválni, így lett eladva a Petőfi 42. alatti 10 felújíthatatlan lakás – tudtuk meg Zakó Lászlótól, a Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatójától.

vagyongazdálkodás

Emellett feladataik körébe tartozik 104 társasház kezelése és a városi intézmények karbantartása, amikkel szintén volt munka. Zakó László hangsúlyozta, 2024-ben szeretnének főként a belvárosra és az ottani problémás épületekre figyelmet fordítani, hiszen a Bazár-udvar, a Vasemberház vagy a Petőfi utcai fiúkollégium esetében a szakember szerint már életveszélyes állapotokról beszélhetünk.

- Az a tető, homlokzat, lábazati állapot, ami van, az még egyszer mondom, veszélyt hordoz magában. A Fecskeház már lassan 25 éves lesz, de még mindenhol az eredeti gázkészülékek működnek, a ház szigeteletlen, a ház penészedik. Mi szívünk szerint ezekkel foglalkoznánk, de a lakáshelyreállítás is természetesen megy tovább, de azt tudnia kell mindenkinek, hogy a jelenlegi lakásfelújítási árakat és a jelenlegi lakbéreket, tehát a bevételt összehasonlítjuk, 15 év alatt térül meg csak a helyreállítás – mondta el a Nagykanizsai Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója. 

Zakó László hozzátette, a munka a nehézségek ellenére sem állhat meg, hiszen a szociális bérlakásokra sokszor tizenötszörös túljelentkezés van. Mint mondta, a 2024-es költségvetés és a választási év sajátosságai mind kihatnak a Vagyongazdálkodási Zrt. működésére.

SZ.F.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.