Ez az oka a válások megnövekedett számának a párkapcsolati tanácsadó szerint

facebook megosztás

Január a válások hónapja. Az évek óta megfigyelhető statisztikát a megkérdezett kanizsai párkapcsolati tanácsadó is megerősítette. Baloghné Békési Beáta szerint az év első hónapjában a kapcsolatok megromlásának egyik fő oka, hogy a december és a karácsony egy nagyon túlterhelt időszak.

2021-ben összesen 18092 házasság végződött válással Magyarországon, ami a KSH adatai alapján 2017 óta a legmagasabb szám. 2022-ben sem javult sokat ez a tendencia, ugyanis 17695 pár döntött a különválás mellett. Baloghné Békési Beáta párkapcsolati tanácsadó úgy látja, az utóbbi időszak kiugró értékeiben az is közrejátszik, hogy a járvány alatti bezártságban sok probléma a felszínre került, azonban a párok félnek segítséget kérni.

– Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik boldog párkapcsolatban tudnak élni, sokkal magasabb szinten tudnak boldogok lenni, mint azok, akik nem, tehát nagyon fontos lenne, hogy a párkapcsolatunkért tudjunk tenni. Sokkal értékesebb, mint egy medence például a ház udvarán vagy mint egy nagyobb szoba vagy egy új bútor. Rengeteget tudunk azért tenni, hogy új bútort szerezzünk, akkor azért, hogy a párkapcsolatunkat megjavítsuk és egy boldog párkapcsolatban éljünk, erre is kéne tudunk idők szakítani. Nagyon fontos lenne – fogalmazott Baloghné Békési Beáta.

válás

A téli hónapokban az időjárás hatására rosszabb az emberek mentális állapota. Baloghné Békési Beáta szerint a januári válások egyik fő oka mégis az, hogy decemberben sokan túlvállalják magukat.

– A tapasztalat az, hogy nem a figyelemben készülünk a karácsonyra, az egymásra való figyelésben, hanem úgy készülünk a karácsonyra, hogy sütünk, főzünk, rohanunk, bevásárolunk és próbálunk mindenhol megfelelni, iskolában, gyerekeknél műsorok és így tovább. Tehát ahelyett, hogy a kapcsolatunk erősödne, távolodunk, még jobban távolodunk egymástól. Plusz emiatt, hogy a szeretet ünnepe, még jobban elvárnánk a társunktól, hogy ő több figyelmet fordítson ránk, holott mi sem fordítunk a párunkra több figyelmet – mondta el a párkapcsolat tanácsadó. 

Baloghné Békési Beáta hozzátette, az odafigyelés és a nyílt kommunikáció mellett az is fontos lenne, hogy szükség esetén a párok merjenek segítséget kérni. A beszélgetésből hosszabb összeállítást láthatnak mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.