Több tényező is nehezíti az álláskereső fiatalok életét Kanizsán

facebook megosztás

Egyre nehezebb elhelyezkedni a munkaerőpiacon a kanizsai pályakezdőknek. A megkérdezett helyiek szerint az alacsony bérek mellett az is problémát okoz a fiataloknak, hogy a képzettségüknek megfelelő pozíciót találjanak.

A KSH adatai alapján a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt Magyarországon tavaly decemberben, ennél rosszabb mutatókat utoljára 2021 januárjában produkált az ország. A stábunknak nyilatkozó helyiek többsége úgy látja, ez a probléma nemcsak Kanizsát érinti. Moór Marianna szerencsés helyzetben van, hiszen csaknem húsz éve ugyanazon a munkahelyen dolgozik, de szerinte a fiataloknak sokkal nehezebb elhelyezkedniük.

– Szerintem ne csoportosítsuk Kanizsára, hanem inkább úgy mondanám, hogy az egész országra kiterjedően nagyon nehéz nekik szerintem. Nagyon sok fiatal és nagyon sok régi ismerősöm is, akiknek nagyobb gyerekei vannak, mint az enyém, mennek ki külföldre. Ez szerintem nem jó – tette hozzé Moór Marianna. 

utca

Van, aki úgy véli, állást ugyan lehet találni, de a legtöbb helyen nagyon alacsonyak a fizetések.

– Pest felé azért egyre több lehetőség van, de Pesten van a legtöbb, az biztos. Ahogy meg jövünk le, mint itt Zalában és jövünk le vidékre, így egyre kevesebb – fogalmazott Horváth Attila. 

Horváth Katalin nemrég költözött Kanizsára, és egyelőre pozitív tapasztalatai vannak. Úgy fogalmazott, aki akar, talál munkát magának. Hozzátette, szerinte sok lehetőség van a környéken.

– Csak ki kell használni. Van nekik lehetőség mindenre, úgyhogy előre. Én is nulláról kezdtem. Mindenre van lehetséges megoldás. Nekik, fiataloknak csak drukkolni tudok – mondta el Horváth Katalin. 

A munkaerőpiacon való elhelyezkedés nehézsége és az alacsony bérek a népesség csökkenéséhez is hozzájárulhatnak, hiszen egyre több fiatal dönt úgy, hogy külföldön vállal munkát. A KSH mutatói szerint Zalában a havi nettó átlagkereset 2023 első felében 297 ezer 147 forint volt, aminél csak Békés, Szabolcs-Szatmár Bereg és Borsod-Abaúj Zemplén mutatói voltak rosszabbak.

T.CS.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.