Nem kell már megvenni az import terméket, mindenből van hazai

facebook megosztás

Megjelentek a hazai termelésű zöldségek a piacon. Nem csupán a hónapos retket és az újhagymát kínálják a standokon, palánták és virágok is vannak bőséggel. A kereskedők többsége elkötelezett a hazai áru forgalmazása iránt.

A nagykanizsai Vásárcsarnok kereskedői között is vannak olyanok, akik a magyar termékeket favorizálják. Most, május elején már hazai káposzta és újburgonya is van a standokon, számos más termény mellett.

- A tavalyi évhez képest nem drágábbak az áruk. Tehát a termelők is tudják, hogy van egy bizonyos lélekhatári ár és ez jellemző is nálunk a piacon – fogalmazott Novák Csaba. 

Vásárlói szempontból Novák Csaba több rétegről tudott beszámolni. Mint elmondta: van, akinek a minőség számít és a magyar termény, de manapság nagy hangsúly van a zöldség vagy éppen gyümölcs árán. Sokan vannak ugyanis, akik nem tudják megfizetni a minőséget.

zöldség

Ezekben a hetekben nem csupán a magyar zöldség és gyümölcs, hanem a virágok is elfoglalták helyüket a Vásárcsarnokban. A kínálat bőséges, ám a kereslet elmarad az elmúlt évektől.

- Ha körbenézünk a piacon, csodaszép virágok vannak, én is azzal foglalkozom. A kereslet viszont hullámzó. A korábbi évek tendenciáját elhagyva, egyre kevesebben vásárolnak virágot. Nem fogy már úgy, mint korábban. Ez talán a piaci folyamatoknak – majdnem mondtam, hogy mi is befolyásolja – de nem fogy már úgy, mint régen – mondta el Fekete Péter virágkertész. 

Egy-egy virágpalánta ára a tavalyihoz képest nagyjából 50 forinttal drágult – tette hozzá Fekete Péter. A termelők megnövekedett költségei ennél sokkal magasabbra rúgnak, de a szakember szerint ezt nem háríthatják át a vevőkre, hiszen így is 30-40 százalékkal elmarad az idei kereslet a 2023-astól.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.