A technikumok a legnépszerűbbek nyolcadik osztály után

facebook megosztás

A legtöbben idén is a technikumokat választották az általános iskola nyolcadik osztályának elvégzését követően, tízből hat fiatal döntött a szakképzés mellett - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága szombaton az MTI-vel.

Mint írták, az eredmény annak is köszönhető, hogy a 2020-ban megújult szakképzési rendszer a fiatalokat jobban felkészít a munkaerőpiaci igényekre, ösztöndíjakkal támogatja őket, valamint az általános iskolai tanulmányokat befejező diákoknak már nem szakmát kell választaniuk, hanem egy érdeklődésüknek megfelelő irányt, azaz ágazatot. A konkrét szakmáról később, a tapasztalatok birtokában hozhatnak megalapozott döntést.
    
A kormány célja, hogy minden munkaképes fiatalnak legyen szakmája, munkája és azért tisztességes fizetése. A szakképzés átalakításának is köszönhető, hogy 2010 óta a fiatalok munkanélkülisége is közel harmadára csökkent. A fiatalok munkavállalását külön programokkal, megélhetésüket 25 év alatt szja-mentességgel is támogatják - olvasható a közleményben.
    
Közölték azt is, hogy az ágazati alapoktatás ideje alatt minden tanuló általános havi ösztöndíjban részesül, majd a szakmai oktatás további részében tanulmányi eredményeik alapján kapnak ösztöndíjat, amely akár a havi 59 ezer forintot is elérheti. A vállalati helyszínű duális képzésben részt vevő tanulók ösztöndíj helyett munkabért kapnak, amely akár a 168 ezer forintot is lehet havonta.
    
Szintén a megújult szakképzési rendszer vívmánya a pályakezdési juttatás: a tanulók vizsgaeredménytől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kaphatnak kézhez a sikeres szakmai vizsgát követően. A támogatást szakmai karrierjük beindítására, vagy akár eszközök beszerzésére is fordíthatják - ismertették.
    
A közleményben idézték Hankó Balázs innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkárt, aki úgy vélekedett, hogy "a jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények is azt igazolják, hogy a tanulók és magyar családok számára is bevált az új szakképzési rendszer".
    
Az államtitkár közlése szerint a szakképzés népszerűségéhez hozzájárul, hogy a technikumban végzettek jelentős előnyöket, többletpontokat, kreditelismerést, valamint akár előzetes jogviszonyt is kaphatnak szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén.
    
"Számos szakmában Európa-bajnokok vagyunk, legyen szó akár olyan korszerű szakmákról, mint az informatika és a szoftverfejlesztés, vagy a tradicionálisakról, mint az asztalos, a víz-gáz-fűtés szerelő, illetve a szárazépítő. A magyar szakképzés fejlesztését folytatni kell, hogy Európa-bajnokból világbajnok legyen"- tette hozzá Hankó Balázs.

MTI

(Kép: hirado.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.