Cseresnyés: 740 ezerrel nőtt a munkából élők száma

facebook megosztás

Az Országgyűlés hétfői ülésén többen is Cseresnyés Péterhez a nemzetgazdasági tárca  államtitkárhoz fordultak a kérdések sorában.

A fideszes Manninger Jenő a minimálbér és a közfoglalkoztatás 2010 utáni alakulásáról érdeklődött. Valamennyi gazdasági mutató jelentősen javult, a minimálbér és a közfoglalkoztatás sem jelent ez alól kivételt; mostanra több mint 700 ezer új munkahely jöhetett létre, 4,4 millió fölé nőtt a foglalkoztatottak száma, amire a rendszerváltás óta nem volt példa - sorolta. Ezek után a legfontosabb a bérek emelése, ez hogyan halad? - kérdezte.

Cseresnyés Péter  azt mondta: a Fidesz-kormány tíz évre jelentős foglalkoztatás-bővítést tűzött ki célul, s ennek eredménye, hogy több mint 740 ezerrel nőtt a munkából élők száma.

Jelezte: 2018-ig 88 százalékkal nő a minimálbér, a garantált bérminimum 102 százalékkal lesz magasabb. Ha a 2010-16 közötti időszakot és az elmúlt nyolc hónap reálbéreit összevetik, akkor több mint 36 százalékos a bővülés - közölte.

Kepli Lajos (Jobbik) arról beszélt, hogy évről évre egyre nagyobb mértékű a levegőszennyezés, a kormány azonban a hírek szerint jövedéki adóval sújtaná az elektromos autók töltésére használt elektromos áramot. Hogyan akarja segíteni a kormány ezeknek a járműveknek az elterjedését? - kérdezte.

Cseresnyés Péter úgy reagált: a kabinet eltökélten támogatja az elektromobilitás fejlesztését, az elektromos autók számos kedvezményt kapnak, nem terheli őket egyebek mellett forgalomba helyezési illeték és cégautóadó sem, továbbá az NGM saját céget alapított például a töltőtelepek kivitelezésére is. Az NGM az elektromos autók otthoni töltésével kapcsolatban nem tervez módosításokat - közölte.

Józsa István (MSZP) azt mondta, folyamatosan csökken az ország versenyképessége, Magyarország hét helyet csúszott vissza egy a napokban közzétett versenyképességi rangsorban.   

Cseresnyés Péter válaszában elmondta: a szocialisták sodorták csődközeli helyzetbe az országot, nem pedig a Fidesz-KDNP-kormány. Ma a gazdaság teljesítménye erősödik, bővül a gazdaság, a Világgazdasági Fórum egy hónapja közzétett összevetésében pedig Magyarország kilenc helyet lépett előre - mondta.

Bana Tibor (Jobbik) azt kérdezte: kapnak-e végre konkrét válaszokat a szentgotthárdi Opel-gyárban dolgozók. Nemrég csaknem száz embert bocsátottak el, az elmúlt hetekben mégis "kínosan hallgat" a kormányzat - jegyezte meg -, további elbocsátások is várhatók. A gyár bezárása katasztrófa lenne a térségre nézve - hangsúlyozva.    

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára úgy felelt: ha önöknek kellene rendezni az ügyet, nem járnának-e az Opel dolgozói úgy, mint Tiszavasvári, ahol annak ellenére nőtt a munkanélküliség, hogy az egész országban csökkent az. A gyár dolgozik a jövőbeli terven, amelynek részleteit novemberben ismertetik - mondta. MTI Fotó: Kovács Attila

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.