Tavaszra elkészül a határvadászok laktanyája

facebook megosztás

Megfeszített ütemben zajlik az ősz elején indult Erdész utcai, volt határőr laktanya területén folyó beruházás, amelynek eredményeképp – előreláthatólag – 2018 tavaszára beköltözhet vadonatúj körleteibe a majd Nagykanizsán állomásozó, 309 határvadász. A határainkat őrző alakulat védelmi feladatait szükség szerint, vezénylés alapján, az egész ország területén fogja ellátni.

Tavasszal számoltunk be először arról, hogy egy 309 fős határvadász alakulat költözik majd be a nagykanizsai Erdész utcában található, volt határőr laktanya területére. Akkor az ORFK Kommunikációs Szolgálata egyértelműen jelezte nekünk, hogy a volt határőr laktanya területén a Készenléti Rendőrség állománya részére készül majd egy épületegyüttes, az építkezési munkálatok pedig 2017 őszén fognak megkezdődni. Szálláshelyek kialakítására kerül sor, azonban fogda, egészségügyi épület és saját konyha nem fog épülni. Ebből következik, hogy idegenrendészeti őrizet az objektumban nem lesz.

Közben rosszindulatú, szándékosan zavarkeltést célzó pletykák indultak meg a városban, hogy a határainkat fenyegető migránsokat fognak majd a volt határőr laktanya területére költöztetni. Ezeket az aljas pletykákat zúzta porrá határozott, egyértelmű nyilatkozatával szeptember elején, az építkezési munkálatok megkezdésekor Cseresnyés Péter államtitkár, a Mura-program miniszteri biztosa, a térség országgyűlési képviselője. Mindenki számára világossá tette, hogy a kormány nem telepít migránsokat Nagykanizsára, ugyanis a volt határőr laktanyába az országot és a polgárokat védő határvadászok érkeznek majd: „A laktanyát olyan állapotba akarják hozni, hogy a későbbiekben, határvédelemi feladatokra, katonákat lehessen idehozni. Nagyon komoly beruházás indul, és szeretnék mindenkit megnyugtatni, aki ennek az alaptalan híresztelésnek egy picit is hitt: nincs szó arról, hogy bárki is idegeneket hozna ide. El tudja képzelni valaki, az Orbán-kormány elmúlt két, két és fél éves tevékenységének fényében, hogy ide bárki is, átmenetileg vagy hosszabb távon, olyan embereket hozzon, akikről nem tudjuk kik, honnan jöttek és mit akarnak? A mindennapos kormányzati harc és küzdelem mögött az van, hogy a határainkat és a magyar polgárokat megvédjük!” – hangsúlyozta Cseresnyés Péter.

Az ősszel, gőzerővel folyt az építkezés, és ennek eredményeként mára emeleti szintek is kerültek az újonnan felhúzott legénységi épületekre, amelyekben – 2 fős körletekben – a 309 határvadász szállása lesz majd. Az ORFK Kommunikációs Szolgálatától kapott információk szerint a beruházás a volt határőr-laktanya területéből leválasztva valósul meg, a régi laktanya épületegyüttesét az építkezés nem érinti. Az új épület hasznos alapterülete 6988 négyzetméternyi lesz, a beruházás várható befejezési határideje pedig 2018. március 31. napja.

Dr. Papp Attila

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.