Tűzvédelmi képzésen a zalai kéményseprők

facebook megosztás

A kéményseprők Zala megyei munkacsoportjának soros képzésén tartott tűzvédelmi előadást az igazgatóság hatósági osztályának vezetője.

Tüske Ferenc tűzoltó alezredes előadásában az alapvető tűzvédelmi ismereteken túl az integrált hatósági munkáról is tájékoztatta a megjelenteket. A kéményseprők és a katasztrófavédelem szakembereinek összehangolt munkájára különösen nagy szükség van a téli időszakban, amikor jellemzően emelkedik a kéménytüzek és a szén-monoxid mérgezések száma, amelyek sok esetben a füstelvezetőkkel vannak összefüggésben. Azonban számos olyan kéménytűz is előfordul, ahol a tűzoltók a kéményseprők segítségével tudják csak teljes mértékben felszámolni a káresetet.


Fotó: ZMKI

A képzésen elhangzott továbbá, hogy az Országgyűlés döntése nyomán január elsejével megváltoztak a kéményseprés szabályai. A változás lényege, hogy az egylakásos – jellemzően családi házban – ingatlanban élők 2018. január elsejét követően nem kapnak a kéményseprő-ipari szervtől, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltatótól a kéményellenőrzés időpontját megajánló értesítést. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik majd és végzi el a sormunkában előírt feladatokat. Az ingatlanhasználó tehát szabadon egyeztetheti a területi szolgáltatóval a kéményellenőrzés időpontját és nem függ a szolgáltató munkavégzésének menetrendjétől. A lakossági szektorban továbbra is kizárólag a kéményseprő-ipari szerv, vagy a szerződéses közszolgáltató végezhet kéményellenőrzést, tisztítást, vizsgálatot, így a sormunkában meghatározott feladatokat is, amelyek továbbra is ingyenesek maradnak - számolt be az eseményről honlapján a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.