Megnyílt a régi-új hulladékudvar Letenyén

facebook megosztás

Nem ismeretlen az itt élőknek a hulladékudvar, ugyanis korábban is ide hordhatták feleslegessé vált, de még újrahasznosítható szemetüket a letenyeiek valamint a környéken élők.

– Főként a tavaszi és az őszi időszakban volt úgymond dömping itt a hulladéklerakó telepen, hiszen a tavasz idején zöldhulladékok keletkeznek ugyanúgy, mint az ősz folyamán. A lakás, illetve ingatlanfelújítások is tavasszal kezdődnek és az abból származó építési törmeléket is le lehetett és lehet leadni a jövőben is itt, a hulladéklerakó területén – mondta Farkas Szilárd Letenye polgármestere.

A hulladékudvar azért volt zárva pár hónapig, mert a város szolgáltatót váltott és az újranyitáshoz várni kellett a szükséges engedélyekre. Az új szolgáltató egyébként a Viridis-Pannonia Kft., melynek ügyvezetője bízik abban, hogy minél többen használják majd a régi-új hulladékudvart.

– Van a szemét és van a hulladék. A szemét az, amit már nem tudunk semmire sem használni így a hulladéklerakóra kerül és szeméthegyeket képezünk belőle. A hulladék pedig az, amit kidobunk, de még alkalmas arra, hogy újra használjuk vagy anyagában, vagy feldolgozás után. Amikor valaki kidob valamit arra kérem, hogy mérlegelje, hogy amit kidob abból azt akarja, hogy  a szeméthegyen végezze, vagy azt szeretné, hogy olyan anyag legyen, amit még újra tudunk használni – fogalmazott Áfra Barnabás a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft.ügyvezetője.


A környezetvédelem fontosságát is hangsúlyozta Cseresnyés Péter

Az eseményen Cseresnyés Péter úgy fogalmazott: az újranyitásnak kettős célja volt, hiszen helyre állt a rend a városban azzal, hogy zalai cég szállítja a szemetet, valamint mert ezzel is óvhatjuk a környezetünket.

– Nem mindegy, hogy az a hatalmas mennyiségű hulladék, szemét, ami képződik a mindennapi életünk során, amikor különbözően csomagolt árucikkeket megveszünk a boltban - mert lassan már a csomagolás az értékesebb, mint maga a termék, legalább is nagyobb figyelmet fordítanak rá a gyártók a gyártás során - ez a hatalmas hulladékmennyiség hogyan hasznosul, hova kerül – hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A hulladékudvart 36 település lakói használhatják, akik műanyagot, papírt, üveget, fémet, veszélyes hulladékot és gumiabroncsot is leadhatnak a nyitva tartási időben.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.