Tánc, zene, szórakozás

facebook megosztás

Szombat este a bulié volt a főszerep, vasárnap pedig táncosok vették birtokba Nagykanizsát. A város számos helyszínén, a legkülönfélébb műfajú produkciókban gyönyörködhetett a publikum, a csúcspont pedig a több mint ezer táncost megmozgató karneváli felvonulás volt a kora délutáni hőségben.

Míg a szombat első fele a hagyományőrzés jegyében telt, délutántól már a könnyed szórakozásé volt a főszerep. A sztárvendégek sorát egy régi ismerős, Szandi kezdte, majd a 2016-ban alakult elektropop formáció, a Jetlag csinált bulihangulatot az Erzsébet téren. Aki átment a tér másik oldalára, könnyen azt érezhette, hogy a Nagykanizsán Thúry-emlékévnek meghirdetett 2018-ból pár száz évet visszarepült az időben. Nagy sikert aratott a boszorkány gyógyfüves sátra és különleges állatsimogatója, de sokan kipróbálták a lovagi bajvívást is.


Nagy sikere volt a középkori játszótérnek (Fotó: Gergely Szilárd)

– Úgy kezdődött ez az egész, hogy volt az apród, akiből fegyverhordozó lehetett, majd lovag. Ahhoz, hogy valakiből lovag lehessen, meg kellett tanulnia verset írni, udvarolni, kedvesnek lenni, táncolni az udvari táncokat, tehát tudjon lovagiasan viselni – és adott esetben tudjon védeni embert vagy hazát – mondta Rajnai László művész.

A borházaknál a látogatók és a zsűri is kóstolt – igaz, más-más céllal. A felhozatalra igazán nem lehetett panasz. – A hölgyek az édes, vagy a félédes borokat keresik általában, és abból is az illatosabb fajtát természetesen. Férfiaknál ez vegyes, nálunk legalábbis nagyon egyformán fogyott. Olaszrizling ugyanúgy, mint az illatos fajták, nem lehet mondani egy fajtára sem, hogy most nagyon rákattantak, és akkor most az kell – vélekedett Németh József borász.

A zsűri tagjai délután végigjárták a standokat, hogy kiválasszák a fesztivál borát. – Az olaszrizling egy stabil, jó minőséget adó fajta. A soron úgy látjuk, hogy nagyon szép cserszegit, nagyon szép királylánykát találtunk, illatosak, zamatosak, fűszeresek. És el tudom mondani azt is, hogy talán a kékfrankosból lehet a legfinomabb rozét készíteni – fogalmazott Wolf Sándor borászati felügyelő.

A zsűrinek végül valóban nem kellett csalódnia, ezüst- és aranyminősítéseket osztott ki a fesztiválon megjelent borházak között. A rendezvény fehérbora egy 2017-es évjáratú, Balaton-felvidéki olasz rizling lett, a vörösboroknál pedig egy 2015-ös zalai pinot noir nyert. A Da Bibere Borlovagrend különdíját egy tavalyi Balaton-felvidéki sauvignon blanc kapta. – Az Országos Újborversenyen már tavaly, amikor elkészült ez a bor, megmérettettük, és akkor egy országos ezüstérmes minősítést kapott. Én azt gondolom, ez egy jól sikerült, fajtajelleges bor, ettől függetlenül meglepetés volt a számunkra, hogy ebből az elég komoly mezőnyből a mi borunk kapta meg ezt az elismerést – mondta Romsics Bence, a Romsics Pincészet borásza.


Az elmúlt 30 év legnagyobb slágerei is felcsendültek a Dolly Plusssz jóvoltából (Fotó: Gergely Szilárd)

Este Nagykanizsán is bemutatkozott egy tavaly alakult együttes, a Dolly Plusssz. Az énekesnő új partnerével, Palcsó Tamással lépett fel. A kanizsaiak késő éjszakáig fesztiváloztak az Erzsébet téren.

A város vasárnap sem marad programok nélkül: az Eraklin Táncklub Egyesület Utca Tánc Fesztiválját a legkisebb növendékek előadása nyitotta meg, majd Cseresnyés Péter köszöntötte az érdeklődőket. – A tánc világnapját ünnepeljük április 29-én, és köszönhetően az Eraklin Táncklubnak, immár negyedik alkalommal teszi ez a szervezés fesztivállá a város napját, s egyben lezárja az ünnepségsorozatot – mondta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A város több pontján, így az Erzsébet téren, a Fő úton és az Ady úton felállított színpadon is folyamatosan táncoltak különböző csoportok nap közben. A versenytánc mellett más műfajok is bemutatkoztak.


Minden műfaj képviseltette magát a felvonuláson (Fotó: Gergely Szilárd)

Az igazi látványosságot a több mint ezer táncost felvonultató karneváli menet jelentette, amely a szervezők szándéka szerint látványos főhajtás volt a táncművészet előtt. - Mi, az Eraklin Táncklub Egyesület versenytáncosok vagyunk, de ugyanúgy tiszteljük és szeretjük akár a néptáncos, balettes, jazz-táncos – mindegy. Hiszen a táncot ünnepeljük – hangsúlyozta Lekszikov Csaba, az Eraklin Táncklub Egyesület vezetője.


Több mint ezer táncos ropta az Erzsébet téren (Fotó: Gergely Szilárd)

A karneváli menet az Erzsébet téren zárult – felszabadult örömtánccal.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.