25 éves a Szent Rita Katolikus Ifjúsági Tábor

Negyedszázada ad otthont Újudvar a Szent Rita Katolikus Ifjúsági Tábornak, melyre a jubileumi év alkalmából Ferenc pápa is áldását adta. A tábor népszerűsége évről évre nő – ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy idén a kicsik turnusába több mint 160 gyerek jelentkezett.


Az elmúlt 25 évben a közös imádságok és szentmisék mellett mindig változatos programokat és érdekes feladatokat kínáltak a szervezők

Közös énekléstől volt hangos a sátor a Szent Rita Katolikus Ifjúsági Táborban. Ahogy minden évben, idén is a kicsik vették először birtokukba a tábort, amit hagyományosan az újudvari Tv-torony szomszédságában állítanak fel. A program népszerűsége pedig továbbra is töretlen.

– Amikor ez kezdődött a rendszerváltás után, 1993-ban, akkor még nem nagyon volt ez a műfaj, hiszen a régi rendszer amúgy is tiltotta az ilyen összejöveteleket. Új volt, az újdonság erejével hatott. Azóta már sok egyéb kisebb-nagyobb tábor is van, de a miénk kitartott, hiszen Nagykanizsa szomszédságában – mind Nagykanizsáról, mind a környező zalai és egy-két somogyi településről rátalálnak a fiatalok. Mert aki volt egyszer, az olyan élményekkel tér haza, hogy vagy visszatér, vagy szívesen ajánlja társainak is – mondta Arányi Zoltán, Újudvar plébániai kormányzója

Az elmúlt 25 évben a közös imádságok és szentmisék mellett mindig változatos programokat és érdekes feladatokat kínáltak a szervezők. A folyamatos megújulásban nagy szerepe volt a tábort segítő, jószándékú embereknek.

– Talán az a bibliai idézet hozható ide, hogy a „Szeretet mindig találékonnyá tesz.” Akik idejönnek – bármilyen módon próbálva segíteni a tábor működését –, ők olyan nagy szeretettel érkeznek, hogy ebből mindig új ötletek származnak, és mindig új programokkal, illetve újdonságokkal és új meglepetésekkel tudunk szolgálni a gyerekeknek. Talán ez az, ami a legnagyobb titka a dolognak – fogalmazott Gál Gábor, szervező.

A kicsik csütörtökig táboroznak, pénteken pedig már a nagyok érkeznek, akikre szintén tartalmas napok várnak.