Érzik az oltalmat – járműáldás Kanizsán

facebook megosztás

Sokat vannak úton, ezért kérik Szent Kristóf segítségét azok, akik részt vettek a Jézus Szíve Plébánia által meghirdetett járműáldáson. A koránkelők a Kórházkápolnánál kapták meg az utazók védőszentjének oltalmát, de később a Felsőtemplomnál is sorban álltak a négy és két keréken közlekedők.

A reggeli mise után még jó darabig nem ürült ki a Kórházkápolna melletti parkoló. Az autósok és a kerékpárosok türelemmel várták, hogy Szűcs Imre plébános szenteltvízzel hintse meg a járműveket.

– Bízom benne, hogy az Isten megsegít az utakon – mondta a várakozók egyike, Tóth Pál.

Az egyház július 24-én ünnepli az utazók patrónusát, Szent Kristófot. Ezekben a napokban több gyülekezetben is megáldják a járműveket – ennek Kanizsán is nagy hagyománya van.

– Minden évben itt vagyok. És sokat is vezetek, majdnem minden nap. Ezért kérem az Istent, hogy vigyázzon rám – árulta el Hermán Györgyné.


Szűcs Imre plébános a Felsőtemplomnál is megáldotta az úton lévőket (Fotó: Gergely Szilárd)

A hívők érzik és tapasztalják, hogy Szent Kristóf elhárítja a veszélyt, baj esetén pedig megsegíti őket.

– Nekem 13 éve megvan a kocsim, tessék megnézni, milyen jó állapotban van. De az én lelkem is ilyen – fogalmazott Kemenes János.

Az áldásban részesülők egy szentképet is kaptak, amely arra emlékezteti őket: aki Szent Kristófhoz imádkozik, egészségesen, baleset nélkül tér haza.


„Szent Kristóf, az úton lévők védőszentje, óvj minket a váratlan eseményektől,
hogy egészségesen, baj nélkül térjünk vissza otthonunkba. Ámen.” (Fotó: Gergely Szilárd)

Nemcsak a Kórházkápolnánál, hanem a Felsőtemplom elé is várták az autósokat, motorosokat, kerékpárosokat a ma délelőtti szentmise után. Ahogy minden évben, idén is sokan éltek a lehetőséggel, és kérték Szent Kristóf oltalmát.

Az óriás termetű, korábban katonaként szolgáló férfi megtérése után Krisztus követője lett, és vértanúként halt meg 250 körül. A tizennégy segítőszent egyike. Patrónusa Amerikának, de ő a védőszentje a révészeknek, a csónakosoknak, a bányászoknak, a kincskeresőknek, a teherhordozóknak és a gépkocsivezetőknek. Védelmezi az utazókat, az autósokat, a turistákat és a nőtlen férfiakat is.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.