2. magyar hadsereg a Donnál

Teljesen megtelt a Honvéd Kaszinó tükörterme péntek este a Honvéd Hagyományőrző Egyesület rendezvényén. A csoport Zala megyei elnöke Poprádi Zoltán elmondta: az előadással és második világháborús felszerelésekből álló tárlattal az egyik fő céljuk az volt, hogy méltó módon emlékezzenek meg a 76 éve elesett honvédekre, valamint, hogy az érdeklődők minél pontosabb képet kapjanak azokról a borzalmakról, amiket az óriási szovjet túlerővel farkasszemet néző a magyar katonáknak kellett átélniük.


dr. Ravasz István kiemelte: a zalai alakulatok példát mutattak vitézségből  Fotó: Bakonyi Erzsébet

dr. Ravasz István alezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje a „2. magyar hadsereg a Donnál” című előadásában rávilágított, hogy napjainkban sok esetben méltatlan a megítélése a keleti hadszíntéren szolgálatot teljesítő honvédeknek. Az előadó hangsúlyozta, a zalai alakulatok különösen példát mutattak vitézségből, hiszen a Vörös Hadsereg áttörése után a nagykanizsai 9. könnyű hadosztály 47. gyalogezrede védte legtovább – 15 napig – állásait.

A második világháborúban csaknem 360 ezer magyar katona esett el, közülük hozzávetőleg 120 ezren haltak meg vagy tűntek el örökre a doni harcokban.