Intim képekkel fenyegetve zsarolt egy szabolcsi pár egy zalai férfit – holnap már iratismertetés várható a perben

Az internetes társkeresők komoly veszélyeket is rejthetnek a meggondolatlan – vagy nevezzük inkább könnyelműnek, jóhiszeműnek? –, párjukat kereső, magányos embereknek! Ezért ne küldjünk magunkról intim felvételeket senkinek! Ez a rövid summája a következő büntetőügynek, amelyben zsarolással csikart ki P. F. és társa több, mint egymilliót egy zalaszentgróti férfitól, miközben a magáról küldött szexképek nyilvánosságra hozatalával fenyegették. A zsaroló szabolcsiak büntetőpere csütörtökön folytatódik a Keszthelyi Járásbíróság előtt, ahol már az iratok ismertetésére kerül sor: P. F. és társa sorsáról dr. Szilbereki-Vajda Dóra büntetőbíró dönt majd.

A 39 éves, nyíregyházi férfi – P. F. – és egy 48 éves, nyírbogdányi nő 2017. augusztus hónapjában, hamis fényképek felhasználásával, „Dombrádi Katalin” álnéven hoztak létre egy álprofilt egy internetes társkereső oldalon, majd rövidesen felvették a kapcsolatot a zalaszentgróti lakos sértettel, aki ebben az időszakban már regisztrált felhasználója volt az oldalnak.

A sértettel a hang „alapú” beszélgetéseket az I. rendű terhelt – P. F. – élettársa, a büntetőügy II. rendű vádlottja folytatta skype-hálózaton keresztül, míg a szöveges üzenetváltások szintén a II. rendű terhelt telefonján zajlottak. Ennek során a szabolcsi pár arra vette rá a sértettet, hogy – a társkereső oldal profiljába illő – intim jellegű fényképfelvételeket küldjön magáról, amelynek a sértett végül eleget is tett. A beszélgetések a II. rendű vádlott nő és a sértett között szinte napi rendszerességgel folytatódtak, majd 2017. október hónapjában a nő különböző indokokra – vonatjegy vásárlása, gyermek betegsége stb. – hivatkozva pénzt kért a sértettől. Miután a sértett elzárkózott ettől, a terheltek fenyegető jellegű üzeneteket intéztek felé, miszerint a telefonszámát emelt díjas szolgáltatású oldalakon regisztrálják, melyből a sértettnek jelentős anyagi kára keletkezik majd. Illetve a fenyegetések között szerepelt az is, hogy a sértett által küldött képeket megosztják majd az ismerőseivel.

A fenyegető tartalmú üzenetek a későbbiek során – már kizárólag jogtalan haszonszerzési céllal – arra irányultak, hogy a sértettet különböző pénzösszegek átutalására kényszerítsék. A terheltek az üzeneteket telefonokról küldték a sértett számára, aki tartva attól, hogy intim tartalmú fényképei valóban közzétételre kerülnek, a követeléseknek eleget tett és a vádlottak által követelt összegeket bankszámlára utalta. A sértett az átutalások alkalmával többször is jelezte, hogy további pénzt nem kíván juttatni a terheltek számára, illetve a már átutalt összegeket kéri vissza. Ekkor azonban a zsaroló páros férfitagjától, jellemzően durva hangvételű, fenyegető üzeneteket kapott, melyek közül több is arra utalt, hogy a sértett telefonszáma már regisztrálásra került olyan szolgáltatásokra, ahonnan jelentősebb összegű terhelés érkezik majd a számlájára. A vádlottak fenyegetéseinek hatására a sértett 2017. szeptember 5. napja és december 20-a közötti időszakban, 52 alkalommal utalt – alkalmanként 2.000 és 80.000 Ft közötti – összegeket a szabolcsi pár által megadott bankszámlára, összesen 1.077.250,- Ft értékben.

Ezen kívül a vádlottak, hasonló fenyegetések alkalmazásával 2017. november 24-e és december 29-e közötti időszakban – 5 alkalommal – összesen 33.000,- Ft értékű mobiltelefon-egyenleg feltöltésre is rákényszerítették a sértettet, aki a követelt feltöltéseket a megadott telefonszámokra el is végezte. A sértett végül 2017. december 29-ét követően – a terheltek által továbbra is nagy számban küldött fenyegető üzenetek ellenére – további pénzt már nem utalt át a fenti bankszámlaszámra, hanem 2018. január 3-án a rendőrséghez fordult.

A szabolcsi zsarolók, az egymással szándékegységben megvalósított, folytatólagos cselekményükkel a sértettnek összesen 1.110.250,- Ft kárt okoztak, ami végül nem térült meg. Mindezek miatt a Keszthelyi Járási Ügyészség zsarolás bűntette miatt emelt vádat P. F. és női társa ellen a Balaton-parti város járásbíróságán.

Papp Attila