Példátokkal neveljetek! – Kalazanci Szent József üzenete

facebook megosztás

A piarista rend legfőbb elöljárója, Pedro Aguado a napokban a nagykanizsai Piarista-iskolába látogatott. A találkozón a diákokat bátorította, hogy higgyenek álmaik megvalósulásában, a felnőtteket pedig arra emlékeztette: szavaikkal és tetteikkel példát mutatnak az utánuk következő generációnak.


Pedro atya közvetlenségével megragadta a kanizsai piarista közösséget (Fotó: Bodó Tamás)

A rend generálisaként Pedro Aguado feladatai közé tartozik, hogy hatévente felkeresse az összes piarista közösséget a világon – ez negyven országban mintegy kétszáz intézményt jelent. Nagykanizsán már harmadik alkalommal járt, és mint fogalmazott, ezúttal olyan útravalót hozott, amilyennel a rendalapító Kalazanci Szent József (1557–1648) is érkezett volna.

– A diákoknak minden bizonnyal azt mondaná: szeretném, hogy Isten sok vágyat ültessen el a szívetekben a jövőtökkel kapcsolatban, mivel az álmok igenis meg tudnak valósulni. Szeretnétek növekedni és vannak terveitek, ezek eléréséhez pedig igazán egy dologra van nagyon szükségetek: hogy tudjátok, és érezzétek, Isten szeret titeket, megáld benneteket és veletek van. Amikor nehézségeitek adódnak az életben, akkor is.

Kalazanci Szent József a gyerekeknek szentelte az egész életét. Rájött, hogy a legkisebbeknek szükségük van valakire, aki figyel rájuk, szereti és neveli őket, ezért is alapított iskolákat. Mindez ma még fontosabb, hangsúlyozta Aguado atya.

– Ne felejtsétek azt sem, hogy a kicsik mindig nézik, mit csináltok – tette hozzá. – Ellesnek és megtanulnak tőletek minden jót, de lehet, hogy néhány rossz dolgot is. Egy iskola közössége mindig azon is múlik, hogy a tanulók milyen példát mutatnak egymásnak.

Kalazanci Szent József ezt követően a felnőttekhez szólna, és megköszönné nekik a munkájukat, az odaadásukat, majd ugyanazt mondaná, amit a középiskolásoknak: a diákok figyelnek benneteket, fogalmazott Pedro Aguado. A fiataloknak leginkább arra van szükségük, hogy a felnőttek szavai és tettei összhangban legyenek. „Bölcsességgel, de elsősorban a példátokkal neveljétek őket”, mondta.

A köszöntőt követően a generális atya a kanizsai intézménycsaládban működő közösségek munkájába is betekintést nyert. Böszörményi Géza igazgató elmondta: Pedro Aguado beszélgetett a Tevékeny Szeretet Iskolája programban résztvevő, közösségi szolgálatot végző diákokkal, valamint az iskola ifjúsági lelkiségi csoportjának, a Kalazancius Mozgalomnak a tagjaival is. Az alsó tagozatosoknak misét mutatott be, az oktatói-nevelői munkáról pedig személyesen tájékozódott a pedagógusoktól. A piarista rend legfőbb elöljárója elmondta, magyarországi látogatásai során, így a nagykanizsai iskolában is pozitív tapasztalatokra tett szert.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.