Jogerős: 3 év 8 hónap fegyház a rafinált csalónak, aki még a korábbi cellatársát is átverte

facebook megosztás

Jogerős ítéletet hozott a Zalaegerszegi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa annak a férfinak az ügyében, aki volt rabtársát hitegette egy jól jövedelmező üzlettel. A büntetőügyről hírportálunk korábban többször is beszámolt. Első fokon dr. Szilbereki-Vajda Dóra ítélkezett a csalással vádolt H. Gy. felett a Keszthelyi Járásbíróságon, most pedig jogerősen is eldőlt a sorsa: a Zalaegerszegi Törvényszék dr. Magyar Károly vezette másodfokú büntetőtanácsa helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. A részletekről dr. Bartalné dr. Mentes Juditot, Zala megye törvényszékének sajtószóvivőjét kérdeztem.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2015 januárjában felkereste a sértettet, akit korábban – szabadságvesztésük letöltésének ideje alatt – ismert meg, s elmondta neki, hogy Olaszországban felszámolás alatt álló csarnoképületek bontásából rendkívüli mértékű jövedelemre lehet szert tenni és ehhez tőkére, kölcsönre lenne szüksége. A sértett 2015 márciusától a vádlott részére több alkalommal adott át nagyobb összegeket – összesen 24.400.000 forintot –, illetve egy hazai céget is megvásárolt a munkavégzés lebonyolítása érdekében.

A vádlott 2015 nyarán egy másik sértett előtt is meggyőzően adta elő a jövedelmező külföldi üzlet lehetőségét, aki ezt követően először 4,5 millió forintot adott át neki. Miután a férfi a kölcsönkért összeget nem tudta kifizetni, elhitette a sértettel, hogy Angliában alapít takarítócéget, s ennek bevételéből fizeti vissza a pénzt. Ezt annyira hitelesen adta elő, hogy a sértett további 4,3 millió forintot adott át neki.

A férfi a sértettektől átvett pénzösszeget (33.200.000 forintot) a saját céljára fordította.

Az ügyben első fokon a Keszthelyi Járásbíróság hozott ítéletet 2019. május 9-én, s a férfit 2 rendbeli folytatólagosan elkövetett csalás bűntette miatt 3 év 8 hónap fegyházbüntetésre és 3 év közügyektől való eltiltásra ítélte. A férfi a döntés ellen fellebbezést nyújtott be.

A Zalaegerszegi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa 2019. november 19-én a Keszthelyi Járásbíróság ítéletét helybenhagyta, így az jogerős.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.