Aláírták a szerződést, kezdődhet a munka

facebook megosztás

Kezdődik a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építése – aláírta a vállalkozási szerződést az önkormányzat és a beruházást kivitelező cég. A ZÁÉV – a dokumentumban foglaltak szerint – 600 napon belül végez a mintegy 15 milliárd forint értékű projekttel. A hírre az Éljen VárosuNk! Egyesület úgy reagált: noha a frakció támogatja a csarnok megépítését, szeretne mielőbb tájékoztatást kapni a létesítmény fenntartásának költségeiről.

A kormány még októberben döntött arról, hogy az eredeti költségvetéshez képest további 6 milliárd forintot biztosít a csarnok építésére. A támogatói okiratot a napokban módosították, múlt csütörtökön pedig alá is írta a kivitelezési szerződést az önkormányzat és a ZÁÉV, amely 600 napon belül vállalta a létesítmény átadását.

Peresztegi Imre vezérigazgató hangsúlyozta: a munkálatok során kanizsai vállalkozókkal dolgozik majd együtt a cég, amelynek a referenciamunkái között olyan létesítmények szerepelnek, mint az új Puskás-stadion vagy a Nemzeti Színház. A ZÁÉV a héten már át is vette a munkaterületet, amelynek egy részét körbekerítik, januártól pedig indulnak a föld- és alapozási munkálatok.

A kivitelezési szerződés aláírásakor Balogh László polgármester azt mondta: a mintegy 15 milliárd forintos beruházással Nagykanizsa régi álma válik valóra.

– Még ifjú koromból emlékszem arra, miként élte meg a sportcsarnok hiányát ez a nagy közösség, amely a szurkolásban és a sportok szeretetében is kiváló – fogalmazott. – Nem véletlenül van jelen nálunk annyiféle extrém sport, kiváló minőségben űzve.

Az összesen ötezer néző befogadására alkalmas, mobil színpaddal, valamint korszerű fény- és hangtechnikával felszerelt csarnok a Modern Városok Program egy újabb nagyberuházása az ipari park bővítése után, amely elindul, mutatott rá Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője.

– Köszönetet kell először is mondani a magyar kormánynak, amiért biztosítja azt a pénzösszeget, amely a sportcsarnok megépítéséhez szükséges, amely szinte teljes felszereltséggel készül el – fogalmazott. – Remélhetőleg 2021 végén vagy 2022 elején már itt nézhetjük a helyi csapatok küzdelmeit.

A csarnok felépítéséről még 2015-ben született döntés. Az akkori ellenzék támogatta a projektet, noha annak nem minden pontjával értett egyet, mondta el Horváth Jácint önkormányzati képviselő, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezető-helyettese. Kiemelte: az ÉVE egyebek mellett azt kifogásolja, hogy sem a frakció, sem a lakosság nem kapott kellő tájékoztatást az épület fenntartásának költségeiről és a kivitelezés menetéről.

– Azon leszünk, hogy a környéken lakókkal legyen egy egyeztetés arról, miként változik a közlekedési rend, milyen módon zavarja az építkezés a környéken élő több ezer ember mindennapjait, a közlekedést, a munkavégzést – sorolta. – Itt fenekestől fel fog fordulni az egész környék, ugyanakkor az itt lakók természetesen azt szeretnék, hogy a lehető legkevesebb súrlódással járjon az építkezés. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a megfelelő tájékoztatást megkapják.

A sportcsarnok a keleti városrészben, az egyik bevásárlócentrum melletti kihasználatlan területen lesz. A tervek szerint közvetlenül mellette áll majd a szintén állami forrásból finanszírozott, nyolcmilliárdból felépülő velodrom. Ez elsősorban pályakerékpárosoknak biztosíthat lehetőséget edzésre és versenyzésre, de mint azt Radics Bálint fideszes képviselő kiemelte, az épület szakmai kiállításoknak, zenei fesztiváloknak is otthont adhat, valamint nagyobb bajnokságok, tornák esetén akár itt is bemelegíthetnek a csapatok, amíg a szomszédos épületben tart a verseny.

A két létesítmény kapcsán hosszasan vitáztak a képviselő-testület tagjai a legutóbbi közgyűlésen. Noha a multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnokot egyöntetűen szükségesnek tartják a képviselők, a velodrommal kapcsolatban többen aggodalmuknak adtak hangot. Míg a Fidesz-KDNP frakciója úgy látja: az egymás szomszédságában felépülő csarnokok duplikáció nélkül képesek lesznek kiegészíteni egymás funkcióit, addig az Éljen VárosuNk! Egyesület attól tart, a létesítmények kihasználtsága nem lesz nagy, szemben a fenntartás költségeivel. Elhangzott: a forrás egy részét jelenthetné a TAO-ból származó bevétel, Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője szerint azonban az az összeg nem elegendő mindkét csarnok üzemeltetésére vagy legalábbis a költségek egy részének fedezésére.

Nemes Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.