Messze földön híres palánták – mi lesz a sorsuk? – Nagy bajban a kistermelők

facebook megosztás

Kiskanizsán számos fóliasátorban várják a palánták gazdáikat, de az idei esztendő mindent átírt a veszélyhelyzet miatt. A termelőknek nincs lehetőségük a piacokon árulni portékáikat, de vannak alternatív megoldások. A palánta nem tud sokat várni.


Fotó: Horváth Zoltán

A palántákat forgalmazó kertészetekben már hónapokkal ezelőtt kezdtek készülni a szezonra. Az őstermelők Kiskanizsán válogatták a magokat, készítették elő a paradicsom, paprika vagy éppen a virágpalánták helyét. A gondoskodást meg is hálálták a növények. Szépen fejlődtek a fóliasátrakban. A hagyomány szerint április végétől kezdődik a szabadtéren nevelkedő növények palántáinak kiültetési ideje. Ebben az időszakban sokan keresnék fel a már jól ismert árusokat, ám most hiába. A piacok üresek. - A kiskanizsaiak nem csak helyben értékesítették portékájukat, így nem csak a várost látták el.

Sokan közülünk más városokba jártunk piacozni, Kaposvárra, Pécsre... zöldséggel, virágpalántával mentünk minden évben. Most ez egy rendkívüli időszak, még nem indultam el – mondta el Dani László. – Hiába is indulnék, hiszen van olyan hely, ahol teljesen megszűnt a piac, Pécsen a Vásárcsarnokot is bezárták a járvány miatt.

 Az évtizedek óta növénytermesztéssel foglalkozó őstermelő így is a növények közt tölti mindennapjait. Családtagjai segítséget nyújtanak, és nem csupán fizikailag. Azt mondják, hogy már régóta lehet tudni, hogy ha Mohamed nem megy a hegyhez, akkor a hegy is megmozdulhat.

Az értékesítésben segíthet az internet

A családfő lánya, aki 10 hónapos kislányával van otthon, megpróbálta kiaknázni az internet adta lehetőségeket.

– Gyesen lévő anyukaként úgy gondoltam, megpróbálok segíteni a szüleimnek, illetve a páromnak – kezdett a történetbe Dani Tímea. – Azt találtam ki, hogy hirdessük meg egy internetes közösségi oldalon a terményeinket. Zöldségekkel kezdtünk, újhagymával, retekkel. Nagy siker lett. Kialakult egy vásárlói körünk. A közösségi oldalon keresztül rengeteg ismerősöm keresett meg, olyanok is, akik eddig egyáltalán nem veteményeztek. Az a tapasztalatom, hogy az idei évtől ez nagyon meg fog változni, mert szüksége van az embereknek arra, hogy egy kicsit kimozduljanak, egy kicsit kertészkedjenek, hogy a későbbiekben el tudják fogyasztani azt, amit ők saját maguknak megtermeltek.

Kiskanizsán azt mondják, hogy ha van egy „talpalatnyi” föld, azt ki kell használni. Ez a szemlélet azonban a város más részein is terjed. A Németh család már nem első alkalommal vett kézbe ásót és kapát. A sánci városrészben levő új otthonuk kertjében azonban csak idén alakítottak ki kiskertet. Ehhez pedig szükségük van jó minőségű és általuk már ismert és kipróbált fajták palántáira. – Mi már öt éve mindig ültettünk, paradicsomot, paprikát. Egy éve, hogy ide költöztünk Sáncba, és szükségét érzetük, most is legyen. Jól bevált fajtákat szoktunk keresni. Idén is megtaláltuk, egy ismerősön keresztül vásároltunk most is, mint minden évben. Ez a kis 15 m2-es terület bőven elég nekünk, ültetünk bele 15 tő paprikát – a kedvenc fajtáinkat – ,10 tő paradicsomot és pár sor hagymát. Hárman vagyunk a családban, nekünk ennyi elég is – mondta el Némethné Márta.

A kiskanizsai kertészetek közül többen is új értékesítési módszert kénytelenek alkalmazni. Van, aki a házánál értékesíti a hozzá betérőknek a palántákat, míg olyanok is vannak, akik házhoz is szállítják a náluk megrendelt árut. A termelők abban bíznak, hogy így el tudják adni a palántáikat. Dani László családi gazdaságában is ebben bíznak. Ahogy a családfő elmondta: egyre több telefonhívást kap, sokan szeretnének kiskertet létrehozni. Jó gazdaként tanáccsal is szolgált. Nem szabad türelmetlenkedni, szabad földbe még nem szabd ültetni! Ezekben a napokban is sorra érkeznek a mínuszok. Reggelente jóval fagypont alá kúszhat a hőmérő higanyszála, ezt pedig a frissen kiültetett növények nem biztos, hogy kibírják.

Vincze Adél

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.