Egyre több az unokázós csaló Nagykanizsán

Egyre több az úgynevezett unokázós csaló Nagykanizsán. A rendőrségtől kapott információk szerint Zalaegerszegen és Keszthelyen is emelkedik az ilyen típusú bűncselekmények száma az elmúlt időszakhoz képest.  

Az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának adja ki magát vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. A beszélgetés során előadják, hogy a gyermeknek vagy unokának sürgősen pénzre van szüksége, ezért elküldenek valakit, hogy vegye át az adott összeget, esetleg ékszert. 

– Soha ne dőljenek be idegennek. Mindig próbálják megőrizni nyugalmukat, tegyék le a telefont, ha hívást kaptak. S aki a hívást kapta, az hívja vissza a bajban lévő unokát. A legfontosabb, s ezt minden esetben jó tanácsként adjuk, hogy soha ne engedjenek be idegent a lakásba. Pénzt minél kevesebbet tartsanak maguknál, s ha pénzösszeg átadására kerül sor, legyenek körültekintőek - mondta Tóth László, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság rendőr őrnagya.

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak, valamint a szakemberek azt is hangsúlyozzák: minél többen beszélgetnek erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket.