Holnaptól határzár

facebook megosztás

Két sávon engedték az autósokat a magyar-horvát autópálya-átkelőn Magyarország irányába ma délelőtt Letenyén. Holnaptól a külföldi állampolgárok csak rendkívüli esetben léphetnek be az országba, a külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig kötelező karanténba kell vonulniuk. A karantén azonban kiváltható két nap különbséggel bemutatott két negatív koronavírus-teszttel.

Gyorsan haladt a sor ma a letenyei határátkelőhelynél. Amíg stábunk a helyszínen tartózkodott magyar rendszámú autók csak befelé jöttek. A hazautazók egy része tart a jelenlegi járványadatoktól és egyetért a kormány döntésével.

– Úgy terveztük, hogy ma jövünk vissza Magyarországra, mivel holnap már dolgoznunk kell. Múlt héten, ahogy bejelentették, hogy szeptember elsejétől lezárják a határokat, eldöntöttük, hogy mindenképpen korán akarunk elindulni ma reggel Zadar mellől. Örülünk neki, hogy nincsenek sokan a határon, nem kell várni egy napot, hogy átérjünk. Szerintem elég jó megfontolás az, hogy lezárják a határokat holnaptól, mert látjuk, hogy növekednek a számok és mindenképpen meg kell előzni a komolyabb gondokat – mondta el Várfalvi Attila.

Akadt olyan, aki már nem tudta befejezni a nyaralását a szeptember elsején életbe lépő utazási korlátozások miatt.

– Nem értek egyet a határzárral. Három napot veszítettünk Horvátországban a nyaralásunkból, és szerintem előbb kellett volna jelezni, hogy határzár lesz. Ez elég kellemetlenül érintett minket – árulta el Vincze Józsefné.

A határátlépésről szóló kormányrendelet vasárnap délután jelent meg. Ebben külön szabály vonatkozik az ingázókra: a külügyminiszter által meghatározott szomszédos országok lakosai és az ott élő magyarok beléphetnek hazánk területére, de maximum 24 órára és a határtól számított 30 kilométeres területen belülre.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.