Változik a kerti hulladék égetésének szabálya Letenyén

facebook megosztás

Csak hétfőnként lehet kerti hulladékot égetni szeptember elsejétől Letenyén. A határ menti város önkormányzati képviselői a legutóbbi ülésükön módosították az ez idáig hatályban lévő, kerti avar és hulladék égetéséről szóló rendeletet. A döntés értelmében ősztől a már megszokott kettő helyett már csak hetente egyszer lesz alkalma a letenyeieknek a kerti szemét eltüzelésére. 

– Korábbi időszakban a hétfői és a pénteki napok álltak a lakosság rendelkezésre, hogy a kertben felhalmozódott kerti és avar hulladékot elégessék. Ezt kilenc órától húsz óráig tudták megtenni. Most pedig úgy döntött a képviselő-testület, heti egy napra korlátozza az égetést, ami azt jelenti, hogy szeptember elsejétől csak a hétfői napok fognak rendelkezésre állni – mondta el Farkas Szilárd, Letenye polgármestere.

A helyiek szerint jó döntést hozott a városvezetés, mert sokan visszaéltek a heti két égetési lehetőséggel.

– Nagyon jól döntött a testület, hogy egy napra korlátozta az égetést, mert az emberek nem tartották be a szabályt, hogy hétfőn és pénteken lehet tüzelni. Nekik mindegy volt, hogy szombat vagy vasárnap. Az volt a legnagyobb gond, hogy nem csak kerti hulladékot tüzelnek, hanem műanyagot, autógumikat, és akkor éjszaka ablakot nem lehet nyitni a nagy büdösségtől – fogalmazott Kalló Zoltán.

A módosítást az is indokolta, hogy 2021. január elsejétől már tilos lesz a szabadtéri égetés, így Letenye lakossága fokozatosan tud hozzászokni a változásokhoz.

K.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.