Közgyűlés

facebook megosztás


(Fotó: Horváth Zoltán)

Az október 23-ai események mellett komoly vitát hozott a közgyűlésen a HACSuNK-ról szóló napirend, a Modern Városok Program kanizsai beruházásainak helyzete, a maszkosztás, valamint az Aranykor Nagykanizsa névhasználata. A képviselők ezúttal is maximálisan kihasználták az időkeretet, az ülés délután kettőtől 23 óráig tartott.

Ahogy az várható is volt, nem maradt szó nélkül a hivatalosan elmaradó október 23-ai megemlékezés kérdése. A polgármester szerint nem szabad összemosni a városi programokat és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség eseményét.

– Volt egyszer fél 10-kor egy zászlófelvonás, a város részéről, ami után a város koszorúját elvittem az ’56-os emlékműhöz. Ezzel semmi kapcsolatban nincs a huszár erődemonstrációval, s jómagam sem egyeztettem bővebben velük. Az más kérdés, hogy szerettem volna elérni, hogy ezek teljesen különálló rendezvények legyenek - mondta Balogh László polgármester.

Az építményadóról szóló rendelet módosítása kapcsán sem értettek maradéktalanul egyet a felek. Horváth Jácint be is nyújtott egy módosítást, miszerint felkérik a polgármestert, hogy készíttessen egy olyan előterjesztést, ami nem zárja ki azokat a beruházásokat a támogatás alól, amelyek nem az új ipari parkban fejlesztenének.

– Kértünk egy részletes előterjesztést arról, hogy miként tudunk kedvezményeket kialakítani, hiszen a mostanit, amit polgármester úr előterjesztett, nem találtuk elég megalapozottnak. S a munkahelyteremtő-beruházás kapcsán pedig könnyítéseket fogadtunk el a pályázat kapcsán, hogy még több pályázó, vállalkozás férjen hozzá. Meglátjuk, hogy így, hogy fog működni. Ha így sem működik majd, akkor más módon kell kezelni - fogalmazott Horváth Jácint, az Éljen VárosuNk! Egyesület frakcióvezető-helyettese.


(Fotó: Horváth Zoltán)

Az ülésen Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője kifejtette, alapvetően néhány szempontból egyetért ezen napirend kérdésében Horváth Jácinttal, ugyanakkor azt alaposan át kéne gondolni, hogy a régi iparterületeken vállalkozóknak is járjon kedvezmény, hiszen ez forgalmi szempontból negatív hatással lehet a városra.

– Az, hogy a régi iparterületeket, s ahol az elmúlt rendszerben, és azt követően is ehhez hasonló, ipari tevékenység működött, nagyon meggondolnám, hogy ezeket előtérbe hozzuk. Ugyanis forgalmi szempontból több olyan problémát vonz magával – hangsúlyozta Szabó Szilárd, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője.

A közgyűlés utolsó pontja volt Schauta Marcell előterjesztése bizonyos járványvédelmi lépések meghozataláról. Ez a pont is komoly vitát eredményezett volna, amennyiben a tárgyalási idő engedi, hiszen Bizzer András úgy jellemezte a napirendet, hogy eső után köpönyeg. A napirendben leírtak és egy elfogadott módosítás szerint a polgármester köteles lesz a képviselőknek és a Kanizsa Médiaháznak is pontos adatokat biztosítani a kanizsai járványügyi helyzetről.

– Polgármester úr  több esetben a Kanizsa Médiaházat azzal küldte el, hogy a hivatalos Facebook-oldaláról tájékozódjon. Most azonban egy közgyűlési döntés, egy határozat fogja kötelezni arra, hogy a Kanizsa Médiaházat, a saját kérésüknek eleget téve, olyan bontásban, s olyan gyakoriságban szolgáltasson a járványról adatokat - mondta Schauta Marcell, Éljen VárosuNk! Egyesület önkormányzati képviselője.

A novemberi közgyűlés szünetében – amennyiben ezt a járványügyi előírások lehetővé teszik – közmeghallgatást tartanak majd a képviselők.

 

M-B.Gy.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.