Zala megyéből több fiatal zenész és informatikus nyert támogatást a MOL Tehetségtámogató Programjában

facebook megosztás

Zala megyéből Németh Márton Tamás, Szokol Liliána, Kéthelyi Levente és az Orff Ütőegyüttes - róluk itt írtunk - Nagykanizsáról, illetve Bagladi Milán Zsolt Lentiből lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10-23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását. Országszerte összesen 59 fiatal pályázó és csapataik nyertek támogatást.

Idén a koronavírus-járvány miatt sok verseny és kurzus elmaradt, ezért érzékelhetően kevesebben, összesen 202-en igényeltek támogatást, melynek összege még így is csaknem ötszöröse volt a rendelkezésre álló keretnek. A szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy 59-en kapják meg az igényelt támogatást. Az elnyert összeget – összesen 19 millió forintot – a tehetségek leginkább hangszervásárlásra, előadásokra és tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök beszerzésére, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordíthatják majd, illetve a felkészítő tanár díját is finanszírozhatják belőle.

A Zala megyei győztesek:

Németh Márton Tamás, informatika, Nagykanizsa

Németh Márton Tamás a Batthyány Lajos Gimnázium tizedikes diákja. Matematikából és informatikából gyorsaságával és lényeglátásával emelkedik ki. Az általános iskolások minden matematikaversenyén kiemelkedően szerepelt, az országos döntőkben dobogós helyezést ért el. Hetedikes kora óta jár informatikából kiemelt egyéni fejlesztésre. A személyre szóló feladatokat gyorsan, precízen oldja meg, kíváncsisága és gondolkodása mindig új utakat keres. Az angolul olvasott szakirodalomban talált informatikai algoritmusokat megérti és kreatívan képes alkalmazni. A LOGO Országos Számítástechnikai Versenyen, majd a Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Verseny programozás kategóriájában is minden évben a dobogón állhatott. 2019-ben a nemzeti négy fős csapat tagjaként a Junior Informatikai Diákolimpián Mariborban bronzérmes teljesítményt nyújtott. Idén nyáron a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiára (CEOI) és a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára válogató versenyre is kvalifikálta magát. A támogatásból versenyek, felkészítők költségeit szeretné finanszírozni.

Szokol Liliána, fuvola, Nagykanizsa

„Már kiskorom óta tudom, hogy fuvolaművész szeretnék lenni, azóta is mindennap érzem a késztetés a gyakorlásra, önmagam megvalósítására, a művészet kifejezésére”– írta Liliána pályázatában. Célja elérése érdekében sokat dolgozik, számos kurzus, fellépés, verseny van már a háta mögött. Az egyik legnevesebb nemzetközi fúvósversenyen a Femus-on 2018-ban és 2020-ban is első helyezett lett. A támogatás segítségével új fuvolát tud magának vásárolni, amellyel jobb eséllyel indulhat további versenyeken és nemzetközi egyetemi felvételin.

Kéthelyi Levente, kürt, Nagykanizsa

Hat évesen kezdett furulyázni, majd nyolc évesen kürtre váltott. Édesapja fúvós tanár, két idősebb testvére is játszik rézfúvós hangszereken, így belenőtt a családi kamarazenélésbe. Emellett iskolai keretek között is kamarazenél, több formációban is játszik. Évente több versenyen is elindul szólóban vagy kamaraegyüttessel, zenekarral és általában díjat vagy dicséretet hoz haza. Szívesen lép fel jótékonysági eseményeken is, de szerepelt már a Magyar Rádió Márványtermében, közreműködött hangszerbemutatón, kiállításmegnyitón, történelmi rockszvitben, rockzenekar lemezén. A támogatásból hangszerkiegészítőket szeretne vásárolni.

Bagladi Milán Zsolt, informatika, Lenti

Tizedik osztályosként fő érdeklődési terülte az informatika, versenyszerűen programoz. A Lenti Arany János Általános Iskola diákja volt, ahol felfigyeltek rá szorgalma és csillapíthatatlan érdeklődése miatt. A nyáron is bővítette tudását, az online versenyeken való részvételeken túl kétfordulós válogatóverseny eredményeképpen részt vehetett az Innopolis Summer Camp táborban. A programozási versenyeken elért eredményei alapján részt vett az Európai Junior Nemzetközi Diákolimpia (EJOI) válogatóversenyén és ott pár ponttal lemaradva az első csapatban való részvételtől az ötödik helyezést érte el. A támogatásból szakkörök, versenyek költségeit szeretné finanszírozni.

Orff Ütőegyüttes, zenekar, Nagykanizsa

Az Orff Ütőegyüttes magja 1994-ben kezdte meg munkáját, jelenleg Fekete Melinda Zsófia a zenekar vezetője. Számos országban jártak már: Németország, Svájc, Erdély, Horvátország, Szerbia. Már az első években jelentkeztek az akkori Zala Megyei Gyermekek Találkozója versenyeire, amelyek közül többet meg is nyertek. Már a negyedik zenész generáció büszkélkedhet Helikoni aranydíjjal és sok egyéb elismeréssel. 2011-ben megkapták a Zala Megyei Prima Primissima díjat. Második CD-jük is megjelent. Az együttesben a kezdetektől napjainkig felnövekvő növendékek száma már meghaladta a százat. A támogatásból hangszerparkjukat szeretnék frissíteni és bővíteni.

A zsűri tagjai idén Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés-tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt. A támogatottak több mint egyharmada a 10-14 éves korosztályból került ki. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be kérelmet az ösztöndíjra, ami érthető is, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

A MOL közhasznú alapítványán keresztül 2006 óta karolja fel a fiatal tehetségeket, eddig több mint 3000 művészeti vagy tudományos pályára készülő fiatal fejlődését segítette.

A támogatottak teljes listája a MOL Alapítvány honlapján érhető el.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.