Allergia vagy koronavírus: összetéveszthetőek a tünetek

facebook megosztás

Hasonló tünetekkel jár a légúti allergia és a koronavírusos megbetegedés, de az allergiát nagyon ritkán kíséri láz – figyelmeztetnek a szakemberek. A kora tavasszal virágzó fák pollenjei már megtalálhatók a levegőben, és sokaknál panaszokat is okoznak. A mostani helyzetben különösen fontossá vált, hogy be tudjuk azonosítani szervezetünk reakcióit.

Az enyhe tél és a korábban érkező tavasz miatt több növény is növekedésnek indult, így már a pollenveszélyeztetettség első szakaszában vagyunk – emlékeztetett Benedek Miklós. A mogyoró, a tiszafafélék, a nyírek, valamint a juharok hatalmas mennyiségű virágport termelnek, amire sokan érzékenyen reagálnak.

Február végén és márciusban indult meg az első etap. A mostani időszakban viszont -amióta ilyen az éghajlat - a melegedésnek köszönhetően gyakorlatilag már megindul decemberben. Nagyon sok embernek már decemberben vannak allergiás tünetei a virágpor miatt. Ez természetesnek mondható, nem az emberben van a hiba. Megváltozott a klíma és melegebb van, ennek következtében a növények ezt érzik – mondta el Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke.

Ebben az időszakban fokozottabban tapasztalhatunk légúti tüneteket, de a szakemberek arra figyelmeztetnek: ezeket a reakciókat ne keverjük össze a koronavírus-fertőzéssel.

A vizes orrfolyás, a tüsszögés, a torok- és szemviszketés, a köhögés. Ezek jellemzően a légúti allergia tünetei, de csalánkiütésszerű bőrtünetek is jelentkezhetnek. A Covidnak is vannak ilyen jellegű tünetei, tehát egy friss allergiás, aki még nem volt vizsgálaton, könnyen összekeverheti. Az allergiát viszont nagyon ritkán kíséri láz – nyilatkozta Mihalecz Károly háziorvos.

A tünetek a háziorvosunk által javasolt szerekkel enyhíthetők, a járványidőszakot követően pedig érdemes lehet egy átfogó allergiavizsgálatot csináltatni.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.