„Az a szép zöld gyep!” - ami idén nem szép és nem is zöld

facebook megosztás

A gyepnek sem tesz jót a nagy szárazság. Rengeteg panaszt lehet olvasni különböző kertészkedéssel foglalkozó fórumokon. Sokan ápolnak ugyanis pázsitot a területükön, ám a gyep idén nem szép és nem is zöld.  

A talaj szárazságával van a legnagyobb probléma, ezt kell orvosolni, mondta el Iványi Zsolt kertészmérnök. Szerinte az öntözés mennyiségével és gyakoriságával követik el a legnagyobb hibát az emberek.  

– Elkezdünk locsolni, és azt gondoljuk, elég az, ha egy kicsit megnedvesítjük a füvünket és annak a tetejét. Holott jóval több vízre van szüksége. Egy növény működésénél tudni kell, hogyha megöntözzük, a növény azt hiszi, akkor az folyamatos lesz – fogalmazott Iványi Zsolt kertészmérnök.

Ebben a nagy szárazságban a csekély mértékű rendszertelen öntözéssel nagyobb hibát követünk el, mintha nem is csináltunk volna semmit – hangsúlyozta a szakember.

Kéthetente rendesen meg kell öntözni, ez azt jelenti, hogy áztassuk el rendesen. A talaj felső 10-15 centije átázzon, ebből később tud táplálkozni a növényzetünk –  tette hozzá Iványi Zsolt kertészmérnök.

A gyep általában két hetet problémamentesen kibír csapadék nélkül, de idén nyáron ennél sokkal több idő telt el úgy, hogy nem esett az eső.  

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.