Kiplakátolták a problémát

facebook megosztás

Ismét a közösségi oldalon feszült egymásnak a helyi Fidesz és az ÉVE-frakció az elmúlt napokban. A legutóbbi közgyűlésen a városvezetés arról döntött, hogy a reklámgazdai tevékenységet a jövőben a Via Kanizsa Zrt. látja el, így a Publimont Kft.-vel - tíz év után - nem hosszabbítottak szerződést. A kedélyek azóta sem csitultak a témát illetően.

Az október végi közgyűlésen Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy korábban egy Simicska Lajoshoz, ezt követően pedig egy Mészáros Lőrinchez köthető cég végezte a városban a reklámgazdai feladatokat. Ebből lett elege az ÉVE-frakciónak és szerették volna, ha ezt a szerepet egy helyi cég kapja meg. Bizzer András alpolgármester akkor arra figyelmeztetett, hogy jól gondolják át ezt a döntést, hiszen a Publimont Kft. 23 új buszvárót ígért azért cserébe, hogy folytathassa a tevékenységét Nagykanizsán. Ezen kívül az általa épített 8 utasvárót is lebontja, ha nem hosszabbítanak szerződést, és ahogy fogalmazott: a tél közepén fázni fognak az emberek és rájuk fog esni az eső vagy a hó.

Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese Facebook-bejegyzésében is megerősítette, hogy nem kívánnak szerződést hosszabbítani a szerinte Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Publimont Kft.-vel. Mindeközben Balogh László polgármester is közzétett a hivatalos oldalán a témával kapcsolatban egy írást, amelyben azt hangsúlyozta, hogy az ÉVE lépése azért történt, hogy Horváth Jácint kampányplakátjai felületet kapjanak. Erre a posztra egyébként a Via Kanizsa Zrt. korábbi igazgatója, Gáspár András is reagált, aki a kommentjében azt írta, hogy annak idején Cseresnyés Péternek - akkor Nagykanizsa polgármesterének - utasítására került a Publimont Kft.-hez a reklámgazdai tevékenység.

- Tudod mi volt az az 5,5 millió forint évente? Megsúgom: a közterület használati díj. (Tudod honnan tudom? A Cseresnyés kérésére nekem kellett bebizonyítanom, hogy megéri a városnak. Csak a reklámdíjról nem beszélhettem.) Tetszik érteni? Nem az a díj, amit a reklámért fizettek a Publimontnak a megrendelők. Az ennek a harminc-ötvenszerese lehetett – írta sorait a polgármesternek címezve a közösségi felületen Gáspár András.

Megkeresésünkre Horváth Jácint elmondta, hogy az, hogy a nyolc buszvárót a Publimont eltávolítja, kellő bizonyíték arra, hogy a profiton kívül semmi más nem érdekelte a vállalatot. A frakcióvezető-helyettes úgy gondolja, hogy az eddigi reklámgazdához tartozó táblákon nem egyszer gyűlöletkeltő, sőt, nem ritkán uszító plakátokat lehetett látni. Hangsúlyozta: ők azt szeretnék, ha a reklámtevékenységből befolyó bevétel a városé lenne, ezzel viszont semmi befolyásuk nem lesz a felületeken látható tartalmakra.

A témában Balogh László polgármestert is megkerestük, de nem kívánta tájékoztatni a Kanizsa Médiaház nézőit és olvasóit. Egy újabb Facebook-posztjában azonban közzétette, hogy szerinte az ÉVE döntése semmilyen szinten nem szolgálja a város közösségét, ennek hatására pedig Nagykanizsa, a buszmegállók mellett, 10 millió forinttól is elesik. Ezen kívül a Publimont Kft. saját tulajdonú, már létező hirdetőtáblái használatát is megtiltotta, holott ezért további 10 millió forintot fizetett volna a cég. A városvezető bejegyzésében úgy fogalmazott: ezekről lemondani józan ésszel megmagyarázhatatlan.

Szabó István, a Via Kanizsa Zrt. vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a 2006-os és a 2007-es kimutatások szerint mintegy 14 millió forint bevétele származott a városnak a hirdetésekből, és legalább ezt az összeget a jövőben is tartani szeretnék.

- A cég jogelődje, a Via Kanizsa Kht. 2000-től látta el a reklámgazdai feladatokat 2008-ig, majd az önkormányzat pályáztatta ezt a szerepkört, így körülbelül másfél évig nem volt reklámfelelőse a városnak, abban az időszakban a közterület-használati díjak beszedésére sem került sor. Ezt követően választották meg a Publimont Kft.-t reklámgazdának, a cég tíz évig látta el ezt a tevékenységet.  A lebontásra kerülő nyolc buszváró közül a nagyforgalmúakat mielőbb pótoljuk, valamint az ígért – további 23 – buszmegállót évenkénti ütemezéssel, folyamatosan felújítjuk – tájékoztatott Szabó István.

Körtvélyessy Vivien

Fotó: Horváth Zoltán

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Kanizsa Újság 2021. november 12-én megjelent számában olvasható.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.