Idén is drága lesz a mákos és diós bejgli

facebook megosztás

Egy kilogramm dió ára a több mint 5000 forintot, a máké pedig akár a 6000 forintot is elérheti idén karácsonykor. A megkérdezett kanizsai eladók szerint ez a két alapanyag minden évben drágul, ráadásul az ünnepek előtt sok helyen még többet kérnek az olajos magvakért.

A kóstolást nem minden kereskedő engedi, így érdemes a jobb minőségű és drágább mákot választani, ha azt szeretnénk, hogy ne legyen keserű vagy avas Varga Döníz szerint. Az őstermelő elmondta, a mákot a tavalyi áron árulják a piacon, a dió is csak pár száz forinttal kerül többe, és ezeket a tételeket tartani is fogják a következő hetekben.

Amik leginkább minőségben észrevehetők, és árkülönbségben, az a másodosztályú dióbélnél van. Van az elsőosztályú, illetve nálunk van egy extra dióbél is. Nagyon sokan keresik azt, ami szép, például a torta tetejére díszítésnek. Itt is nagyon fontos, hogy magyar dió legyen, mert az elmúlt években megapadt a magyar dióállomány. Manapság már csak olyan helyen lehet diót termeszteni, ahol nagy dióültetvények vannak, és foglalkoznak vele egész évben. Nagyon sokan hoznak be ukrán vagy román dióbelet, aminek az íze meg sem közelíti a miénket, a magyar diót – mondta el Varga Döníz.

Pozsonyi kifli, zserbó, bejgli, ezek mind olyan hagyományos ünnepi édességek, amikhez elengedhetetlen a mák- és a diótöltelék. Siposné Gerencsér Henriett cukrászmester szerint ez a két hozzávaló mindig a karácsony közkedvelt és keresett párosa marad. Mivel a cukrászda mindkettőt egyre drágábban tudja beszerezni, így kénytelenek a sütemények árát is megemelni.

Minden évben egyre drágább a dió és a mák ára, az idei évben is sokat emelkedett. 2500-tól 5500 forintig lehet diót vásárolni, illetve a máknak is 1800-tól egészen 4000 forintig terjed az ára. Igyekszünk minél olcsóbban beszerezni, ha nagyobb tételben vásárol az ember, akkor azért hozzá tud jutni olcsóbban a dióhoz és a mákhoz is – nyilatkozta Siposné Gerencsér Henriett, a Heni Cuki ügyvezetője.

Az üzemvezető hozzátette: sokan választják a karácsonyi asztalra a cukrászdai édességeket, hiszen ezzel már nem csak időt spórolnak, hanem sokszor anyagilag is jobban megéri nekik.

K.V.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.