Történetek a Kanizsa TV műsorán

facebook megosztás

Egy nosztalgiamozival, és egy háromrészes portréfilmmel is készült a Kanizsa Televízió az ünnepi műsorkínálatába. A Nosztalgiavonat 96 című dokumentumfilm a 25 évvel ezelőtti háromnapos utazás pillanatait eleveníti fel. A Szálló hangja című alkotás pedig a nagykanizsai hajléktalanszálló négy lakójának történetét mutatja be.   

„Figyelem! Beszállás! Nosztalgiavonat indul a 4. vágányról Nagykanizsától Nagykanizsáig!” – ezekkel a mondatokkal indult útnak a nosztalgiavonat 1996. augusztus 9-én. A teljes táv 1100 kilométer hosszú volt, és mintegy 400 fő pöfögte át az országot egy 1917-ben épített gőzmozdonnyal. A gőzös nem csak Kanizsára ment, hanem az ország számos emlékhelyét útba vette a jubileumi kiránduláson, hisz ’96-ban volt a honfoglalás 1100 éves évfordulója.  A hangulatról pedig számos helyi együttes gondoskodott, akik szinte az egész utazás alatt szórakoztatták utastársaikat, emlékezett vissza Tar Mihály, aki Tarabó Éva mellett az esemény egyik szervezője is volt. A hangulat nem csak a kocsikban volt emlékezetes, hanem az állomásokon is. Ahol megálltak mindenhol ünnepelve fogadták őket, Gyulán például a város kulcsával várták a résztvevőket. Ezt a feledhetetlen három napot örökített meg a Nosztalgiavonat 96 című film, ami december 28-án, 19.45-kor lesz látható a Kanizsa TV műsorkínálatában.

A Szálló hangja három darab félórás portréfilmet takar, amit Mikó-Baráth György cégvezető és Miholics Szabolcs operatőr, vágó készített. Miután a kanizsai hajléktalanok az elmúlt időben sokszor szóba kerültek több negatív hangvételű ügy kapcsán is, Mikó-Baráth György elhatározta, megmutatja az érem másik oldalát. A portré első része egy férfit mutat be, aki 5 éve lakik az Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedékhelyen.  A második részből egy élettársi kapcsolatot ismerhetnek meg a nézők, melynek tagjai a szállón ismerkedtek meg. A beszélgetésből kiderül, hogy a páros női tagja évekig a modern rabszolgatartás áldozata volt. A sorozat harmadik szereplője pedig Dalma néni, a szálló legidősebb lakója, aki számos családi tragédia után, 70 éves kora fölött kényszerült ebbe a helyzetbe.  A portréfilmeket Kanizsa TV Youtube-oldalán is elérhetik az érdeklődők.

Kálovics Rebeka

Fotó: Horváth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.